Hihetetlen, amit tett ez a nagymacska a másikkal – videó

jaguár, ocelot
Egy hím jaguár egy ocelotot visz le a guatemalai Maya bioszféra rezervátumban
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő képsorokat rögzítettek a kutatók: a felvételen egy ocelot megy óvatos az itatóhoz, amikor hirtelen egy jaguár ugrik elő az árnyékból és elharapja a másik nagymacska nyakát. A szokatlan támadást a guatemalai Maya Bioszféra Rezervátumban vették filmre még 2019 márciusában, ám a ritka ragadozó-ragadozó interakcióról csak most számoltak be a Biotropica tudományos szaklapban.
Vágólapra másolva!

A tudósok ocelot vagy más néven párducmacska (Leopardus pardalis) maradványokat találtak az egyik jaguár (Panthera onca) ürülékében. Ez arra utal, hogy a nagyobb ragadozók néha elkapják a kisebb társaikat.

Ahogy arra a Biotropica tudományos szaklapban publikált cikkben rámutattak: a jaguárok elérhetik a 90-110 kilogrammos súlyt is, míg az ocelotok „csak" 8-20 kilogrammot tesznek ki. Mindkét nagymacska húsevő és leginkább halakkal, békákkal, rágcsálókkal, esetenként majmokkal táplálkoznak.

Úgy tűnik azonban, hogy alkalmanként egy-egy ocelot is felkerülhet az éhes jaguár képzeletbeli étlapjára.

Ilyen támadást azonban eddig még soha nem sikerült a szakembereknek kamerával rögzíteni.

Egy hím jaguár egy ocelotot visz le a guatemalai Maya bioszféra rezervátumban Forrás: Washington State University

– mondta Daniel Thornton, a Washingtoni Állami Egyetem Környezetvédelmi Iskolájának adjunktusa, a tanulmány szerzője a LiveScience online tudományos portának. – Más szóval az olyan ragadozók, mint a jaguárok és az ocelotok, nagyobb valószínűséggel találkoznak egymással, ha ugyanahhoz a néhány itatóhelyhez tudnak csak járni.

Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a ritka támadást megörökítő felvétel egy különösen száraz hónapban készült. A kutatók szerint ahogy az éghajlat tovább melegszik, ezek a száraz időszakok még hangsúlyosabbá válhatnak a jövőben, ami miatt az itatóhelyek is ritkulnak.

– mutatott rá Thornton. – Emitt a korábbiaknál jóval több ragadozó-ragadozó interakcióra kerülhet sor, amint azt az új felvétel is jól bizonyítja.

A videófelvételen a gyanútlan ocelot jobbról érkezik és elsétál a kamera előtt a vízpart felé. Balról azonban hirtelen egy hím jaguár ugrik elő: a nagymacska megragadja a másikat a nyakánál és magával ragadja az éjszakába.