Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elmozdult az új csípőprotézise, újra megműtik Malenát, a szibériai tigrist

Russia Zoo Royev Ruchey flora and fauna animal wild
6061930 01.11.2019 Amur tiger Bartek is pictured at the Royev Ruchey Zoo, in the Siberian city of Krasnoyarsk, Russia. Ilya Naymushin / Sputnik
Vágólapra másolva!
Újabb műtétre van szüksége az ízületi gyulladása miatt csípőprotézist kapott szibériai tigrisnek, a tízéves Malena combcsontjában ugyanis elmozdult az implantátum, miután az állat mozogni kezdett - közölte a Chicago közelében lévő brookfieldi állatkert.
Vágólapra másolva!

Malenát szombaton ismételten megműtik, eltávolítják az implantátumot. Egy alternatív eljárást alkalmaznak az állaton, mely lehetővé teszi a rostos ízületek képződését és segíti a lábizmait, hogy megfelelő stabilitást nyújtsanak az ízület számára.

Mike Adkesson, a chicagói állatorvosok egyesületének tagja elmondta, az állatorvosok tudták, hogy a komoly műtétnél fennáll a komplikációk kockázata.

- tette hozzá.
A szakértők remélik, Malena képes lesz kényelmesen, fájdalom nélkül mozogni.

A brookfieldi állatkert orvosai megjegyezték, hogy az emberhez hasonlóan az állatoknál is ízületi problémák alakulnak ki az öregedéssel.

Amikor Malena tavaly megérkezett az intézménybe, rögtön diagnosztizálták a csípőízületi gyulladást, azóta fájdalomcsillapítókat kapott.

A CT-felvételek alapján egyértelmű volt, hogy az állat csípője műtét nélkül nem kezelhető.

A műtét 6,5 órán át tartott, tovább, mint tervezték, de James Cook, a Missouri Egyetem ortopéd sebésze, az orvoscsoport vezetője sikeresnek értékelte a beavatkozást.

A floridai központú Arthrex orvosieszköz-gyártó készített a tigris CT-felvételei nyomán testre szabott implantátumot.

Nem Malena az első nagymacska, amely csípőprotézist kapott.

Korábban nem méretre készült implantátumokkal próbálkoztak egy hópárduc, egy gepárd és egy tigris műtétjével, vegyes sikerrel.

A szibériai tigris hajdan a mai Oroszország és Kína területén vadászott, ma már veszélyeztetettnek számít, a becslések szerint mindössze 500-600 maradt belőlük a vadonban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről