A távolságtartás jelentősen csökkenthette a koronavírus terjedését

koronavírus, vírus, Franciaország, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés
A woman wearing a protective mask walks on a street in Lille, northern France, on July 30, 2020, as The Nord Prefecture announced, the reinforcement of the health measures at a local level to attempt to halt the rising cases of coronavirus Covid-19, which have been seen in the region during the past two weeks. - In a discussion between the French Health Minister, The Nord Prefet and Nord Regional Health Agency director (ARS) on July 29, the possibility of making the wearing of protective masks compulsory outside "due to the proximity with Belgium" was spoken of in an effort to halt the rise of coronavirus cases. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
A távolságtartás akár 45 százalékkal is csökkenthette az új koronavírus okozta járvány terjedését Európában egy dán-francia tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A kutatók - a Google és az Apple által biztosított mobiladatok alapján - a járvány első hullámának hat hetét vizsgálták Európában - áll a Dél-dániai Egyetem (SDU) csütörtöki közleményében.

Az európai országok az első hullám idején különböző szigorúságú kijárási és mobilitási korlátozásokat vezettek be, az intézkedések szigora változhatott országonként a vizsgált hat hét alatt.

- mondta Francesco Sannino, az SDU elméleti fizikusa.

A tudósok - Sannino, valamint a Lyoni Egyetemről Giacomo Cacciapaglia és Corentin Cot - azt állapították meg, hogy a legkevesebb mobilitást az olaszok, a franciák, a portugálok és a spanyolok mutatták. A járvány terjedése ezekben az országokban átlagosan 30 százalékkal (25 és 45 százalék között) mérséklődött a megfigyelt hat hétben.

Svédországban ebben az időszakban ugyanígy csökkent a terjedés, miközben az emberek mobilitása sokkal nagyobb volt.

A kutatók szerint ez arra utalhat, hogy a politikai döntések ellenére a lakosság valamennyire mégis visszavett a társas érintkezésekből.

A mobilitást tekintve a többi európai ország adatai a svéd és a legalacsonyabb, vagyis olasz, francia, portugál és spanyol adatok között voltak.

A tanulmányban figyelmeztettek arra, hogy a vizsgált hat hétben csökkent ugyan a fertőzési ráta, de ez nem jelenti, hogy kevesebb lett Covid-19-es betegek száma.

- írták a közleményben.

A tanulmány egyelőre nem jelent meg nyomtatásban, még folyik a szakértői ellenőrzése.