A saját feromonjaikat vetnék be a vándorsáskák ellen

sáskainvázió
Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban 2020. január 24-én
Vágólapra másolva!
Új, titkos fegyvert vetnének be a világszerte pusztító vándorsáskák ellen: a saját kémiai vegyületeiket használnák fel ellenük. A kutatók szerint ugyanis az, ami annyira veszélyessé teszi őket, épp úgy felhasználható ellenük is.
Vágólapra másolva!

Veszélyeztetik az élelmiszerbiztonságot

Miközben a világot most már hosszú hónapok óta leginkább az új koronavírus-járvány foglalkoztatja, a sáskák nem tétlenkednek. Az éghajlatváltozás hatására Afrikában és a Közel-Keleten is fokozódott a rovarok szaporodása és mozgása.

Rovarok milliárdjai lepték el a Föld legszegényebb, illetve politikai, gazdasági és társadalmi szempontból leginstabilabb államainak egy részét, ahol a növényzet lerágásával veszélyeztik a helyi gazdálkodók megélhetését, valamint az élelmiszerbiztonságot.

Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban 2020. január 24-én Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A vándorsáskák elleni küzdelem jelenlegi leghatékonyabb módja az, amikor a szakemberek peszticideket permeteznek a levegőbe. Sok országban azonban hiányoznak a hosszú távú kártevő-ellenes stratégiához szükséges pénzügyi források és a megfelelő infrastruktúra.

Ez a legfőbb oka annak, hogy a „bibliai nyolcadik csapással" sújtott országok vezetői folyamatosan megoldási alternatívákat keresnek.

Ebben segíthet nekik a Nature tudományos szaklapban most publikált tanulmány.

Már az invázió kialakulását megakadályoznák

A Kínai Tudományos Akadémia tudósai azonosították azokat a feromonokat, amelyeket a vándorsáskák használnak a kommunikációhoz, a társak felismeréséhez, és amely gyülekezésre ingerlő anyagokat is tartalmaz, hozzájárulva a sáskainvázió kialakulásához.

A saját feromonjaikat vetnék be ellenük Forrás: https://www.bbc.com/news/world-europe-48580182?_ga=2.77418322.612134680.1560188154-324015007.1558423826

– mondta Le Kang, az akadémia kutatója a ZME Science online tudományos portálnak. – Amikor négy vagy több sáska összegyűlik egy mezőn és elkezdi szabadon engedni ezeket a feromonokat, azt a többiek az érzékeny receptoraik segítségével érzékelik és elindulnak a „forrás" irányába.

Amikor azonban a szakemberek a géntechnológiával módosított sáskáktól megvonták ezeket az OR35 néven ismert szaglási receptorokat, akkor a rovarokat már sokkal kevésbé vonzották a kémiai vegyületek.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerint a mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskajárása Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A tudósok ebből kiindulva rögtön két stratégiát is dolgoztak a jövőbeli sáskainváziók megakadályozására.

Úgy gondolják, hogy a 4VA vegyi anyagok permetezése bizonyos területeken teljes sáskarajokat vonzhat egy felállított növényvédőszeres csapdába. Alternatív megoldásként pedig

a feromonok aktivitását megzavaró vegyi anyagok is megakadályozhatják a sáskák csoportosulását és vándorlását az élelmiszernövényekhez közeli bizonyos területeken.

És bár ezeknek a stratégiáknak a hatékonyságát további kutatásokkal kell még igazolni, már most emberek milliói figyelik kétségbeesetten a lehetséges megoldásokat.

Az Egyesült Államok Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint az utóbbi években a kártevők egyre agresszívabbá váltak és a számuk exponenciálisan növekszik. A jelenlegi tendenciák mellett a világ lakossága 10 százalékának a megélhetése kerülhet veszélybe emiatt.