A ravasz róka, ami több mint száz cipőt lopott el Berlinben

róka
Szép lassan száz cipőt lopott el a róka
Vágólapra másolva!
Vajon miért lopta el a róka a cipőmet? Ez a felvetés úgy hangzik, mint egy beugratós kérdés vagy egy bosszantó dalocska refrénje. A berlini emberek számára azonban egzisztenciális kérdésnek számít azóta, amióta kiderült, hogy a sorozatos cipőlopások mögött egy róka áll.
Vágólapra másolva!

Körülbelül két héttel ezelőtt Christian Meyer, a berlini Zehlendorf településrészének egyik lakosa észrevette, hogy eltűnt a tornácáról az egyik új és drága futócipője. A Tagesspiegel német hírportál szerint a férfi gyorsan kiderítette, hogy nem ő az egyetlen „áldozat".

Hamarosan sikerült kézre keríteni a tolvajt, egy „vörös mancsú banditát", ami egy róka volt.

Néhány nappal később Meyer ismét észrevette a ravaszdit, szájában egy flip-flop papuccsal. Körülbelül egy órán át követte az állatot, amely végül egy bozótban kötött ki. Itt fedezte fel a titkos rejtekhelyet, ahová a róka már több mint száz cipőt begyűjtött.

Szép lassan száz cipőt lopott el a róka Forrás: Pinterest

– mondta Meyer a lapnak, aki számos fényképet is készített tolvaj állatról és annak a rejtekhelyéről.

Felmerült azonban a kérdés: vajon miért lopta el a róka a cipőket? A választ a tudósok először a múltbeli események felelevenítésével keresték: ugyanis nem ez volt az első alkalom, hogy a vörös bundás lábbeliket zsákmányolt.

2019 augusztusában egy róka az ausztráliai Melbourne-ben például többször is visszalátogatott az egyik ház tornácára, ahonnan egy hét alatt három csizmát lopott el.

Az eseményt a biztonsági kamera felvételei is rögzítették, amit a ház tulajdonosa a legnagyobb videómegosztó portálon is közzétett.

Ismert egy hasonló eset Japánból is, ahol egy rókapár 2018-ban több mint negyven pár szandált csent el, mielőtt a rendőrség bevonásával „lefülelték" volna őket. Ugyanebben az évben a The Guardian lap számolt be róla, hogy a nyugat-németországi Foehren kisvárosában egy nőstény róka egy éjszaka alatt körülbelül 110–120 cipőt tulajdonított el, valószínűleg a „kölykeinek játszani". De a hasonló történeteknek még nincs vége: 2013-ban egy londoni lakos írta ki a közösségi oldalára, hogy az egyik reggel arra ébredt, hogy egy ravaszdi hét cipőt pakolt ki a pázsitja közepére.

A szakemberek egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi állhat a rókák kleptomániája mögött, de tovább vizsgálják az eseteket.