Horrorisztikus vámpírnövényt találtak a kutatók

Nincs benne klorofill, így nem képes fotoszintézisre, más növényeken élősködik
Vágólapra másolva!
A most felfedezett, fenyegető küllemű vörös növény szívógyökerével körbetekeri a szomszédos növények gyökereit, és ellopja tőlük értékes tápanyagaikat.
Vágólapra másolva!

A Langsdorffia rendszertani csoportba tartozó Langsdorffia hypogaea Közép- és Dél-Amerika, Madagaszkár, valamint Pápua Új-Guinea, erdős területein és szavannáin található meg, legszembetűnőbb tulajdonsága élénkpiros virágzata.

A tudomány az újonnan felfedezett fajon kívül még négy másik Langsdorffia fajt ismer. Mindannyian holoparaziták, ami azt jelenti, hogy nem képesek a fotoszintézisre (a zöld színanyag, a klorofill is teljesen hiányzik belőlük), ezért csápokra emlékeztető szívógyökereikkel más növényektől lopják el a nélkülözhetetlen tápanyagokat. Túlélésük tehát teljes mértékben a gazdanövénytől függ.

Nincs benne klorofill, így nem képes fotoszintézisre, más növényeken élősködik Forrás: Fábio Júnio Santos Fonseca CC BY-SA 3.0

Mivel vadonatúj fajról van szó, a kutatók egyelőre nagyon keveset tudnak a parazita növényről. Annyit sikerült kideríteni, hogy általában haldokló, vagy teljesen elpusztult növények közelében vannak jelen, korai lenne azonban kijelenteni, hogy jelenlétük egyértelműen káros lenne az ökoszisztéma egészére. A vámpírnövény viszonylag ritkának számít, szárazabb, rejtettebb helyeken vannak nagyobb létszámban jelen.

A beporzás is szárazabb időszakban történik - ehhez a növények édes nektárt bocsátanak ki, amivel odavonzzák a beporzást végző rovarokat és kisebb madarakat. A faj kétlaki, vagyis külön hímivarú és nőivarú egyedeket különböztethetünk meg.

A tudósok az erdő Drakulájaként emlegetik Forrás:Thorogood and Santos, 2020, Plants, People, Planet.

A kutatók most azt tervezik, bizonyos példányokat begyűjtenek, hogy botanikus kertekben szaporítsák és tanulmányozzák őket.

A növényt részletesen bemutató tanulmány itt olvasható.