Szagos leletekre bukkantak a londoni múzeum alatt

latrina, múzeum
Különleges padlózatot rejtett a mély
Vágólapra másolva!
Bár a londoni építőmunkások gyakran bukkannak furcsa dolgokra munkavégzés közben, most mégis meglepődtek. A londoni Művészeti Múzeum alatt egy hatalmas, középkori latrinát találtak, közvetlenül az újonnan épített toalett alatt.
Vágólapra másolva!

Minél mélyebbre ástak, annál rosszabbá vált a szag

A londoni Courtauld Galéria London szívében helyezkedik el. A művészeti múzeum leginkább francia festményeiről ismert, de olyan, neves művészek festményeit is megtalálhatjuk itt, mint Vincent Van Gogh, Sandro Botticelli vagy épp Peter Paul Rubens. A galéria egy 18. századi épületben kapott helyet és a történelmi épületekhez híven gyakran kell felújítani.

Különleges padlózatot rejtett a mély Forrás: Museum Of London Archaeology.

A Courtauld Galéria ezúttal is szerencsésen választotta ki az évente szokásos felújítási időszakát, bár mint kiderült, valamivel több dolog került most felszínre, mint amennyit terveztek volna.

Amikor a kutatók leástak a föld mélyére, hogy megnézhessék, milyen állapotban van jelenleg az épület alapozása, a dolgok kissé... büdössé váltak

. Egy olyan kőszerkezet maradványaira bukkantak, amely igencsak szokatlannak tűnt: nem úgy nézett ki, mint egy terem vagy egy kisebb épület, amire egy ilyen történelmi épületnél számítottak volna. A felfedezett épületrész inkább egy toronyhoz hasonlított, de valahogy furcsának hatott, ezért a szakemberek tovább ástak.

Végül a szagok árulták el, hogy pontosan mit is találtak.

Hamarosan kiderült, hogy a munkások egy hatalmas, középkori latrinára bukkantak. Saját bevallásuk szerint azonban a felfedezés nem undorította vagy taszította, inkább izgatottá tette őket.

Középkori latrinát fedeztek fel a múzeum alatt Forrás: Museum Of London Archaeology.

– mondta Stephanie Hall, a Courtauld projekt igazgatója a ZMEScience onlne portálnak, aki a javításokat felügyeli. – Amit ott találtunk, az szó szerint átstrukturálja az iszap szó jelentését: alig kaptunk levegőt.

A szerkezetet mészkőből és több téglányi padlóréteggel építették meg. Aztán természetesen ott volt benne a „töltelék": minél mélyebbre ástak a munkások, annál rosszabbá vált a szaga.

Egyrészt latrina, másrészt történelmi kincs

Nem volt könnyű az élete azoknak, akik a középkori Londonban éltek. A legtöbb ember számára a latrina igazi luxusnak számított, de többen nem is ismerték közülük a „használati szabályait". Sok londoni a szükségleteit egy nagy, földbe ásott lyukba végezte, míg a náluk is szegényebbek csak kerestek egy megfelelőnek tűnő helyet a városban, ahol kicsit elbújhatnak. Az sem volt ritka, hogy nyilvánosan „tették a dolgukat".

A középkori Londonban kevés latrina akadt Forrás: The Guardian

Ezek a földbe ásott lyukak azonban szerencsére már eltűntek Londonból, de a kutatók szerint nyilvánvalóan még mindig ott rejtőznek valahol a modern utcahálózatok alatt.

A most felfedezett latrina azonban semmiképpen sem mondható átlagosnak. A tudósok szerint valamikor a szászok idejében építhették, ami azt jelenti, hogy évszázadokig használatban volt.

Amikor aztán ezek a latrinák megteltek, akkor a középkori emberek egyszerűen otthagyták őket vagy megkísérelték azok kitisztítását. Ám ezek a régi gödrök mégis egyfajta „aranybányát" jelentenek a régészek számára, ugyanis

információkat árulnak el a történelem egyes korainak étrendjéről és az emberek egészségi állapotáról.

A középkori emberek étrendjét is elemezni tudják Forrás: pexels.com

A megemésztetlen magvak jelezhetik, hogy az ősi londoniak milyen növényeket fogyasztottak, míg a különböző paraziták jelenléte egészségügyi problémákat jelezhet. Az sem ritka, hogy a tudósok különböző tárgyakat is találtak ezekben a latrinákban:

azok feltételezhetően szándékosan vagy véletlenül kerültek oda, de senki sem vállalta, hogy visszaszerezze őket.

A régészek a londoni latrinákban már több mint száz tárgyra bukkantak, amelyek valószínűleg a 14-16. századból származnak. Akad köztük egy csontnyelű villa, egy vascsizma és még egy aranyozott gyűrű is, amelyek származása továbbra is rejtély.

Közkincsé teszik a látogatók előtt

A régészeti lelet még azokat a szakembereket is megrázta valamilyen mértékben, akik a legjobban ismerték az épületet; a latrinát ugyanis bizonyos mértékben beépítették a múzeumba. Bár az egykori illemhelyet teljesen megtisztították és beborították polisztirollal, a baktériumok elszaporodása mégis komoly kérdés maradt.

A Courtauld Galéria alatt furcsa építmény rejtőzött Forrás: Courtauld Galery

A múzeum azonban végül mégis úgy döntött, hogy a szerkezetet láthatóvá tenni a látogatók számára egy átlátszó, speciális üvegen át.

– mutatott rá Deborah Swallow professzor, a Courtauld Märit Rausing igazgatója. – Örülünk, hogy ezek a felfedezések jobban meg tudják világítani az épület lenyűgöző történetét.

Hozzátette: a Courtauld felújításának első szakasza egész évben folytatódik, és várakozással tekintve várják, hogy újra megnyithassák az épületet a látogatóik előtt és meghívhatják őket 2021 tavaszán a Somerset Ház Courtauld Galériájába, ahol megnézhetik ezeket a figyelemreméltó tárgyi emlékeket és megismerhetik az újonnan feltárt történetet.

A történelem számos korszakáról mesél

Figyelemre méltó véletlen azonban, hogy a régi latrina pontosan ott helyezkedik el, ahová az új toalettet tervezték az épületben.

A Courtauld Galéria alatt számos értékes tárgyi lelet is megbújt Forrás: Courtauld Galery

– tájékoztatott Antonietta Lerz, a MOLA vezető régésze. – Az új felfedezés a középkori luxusélet egyik kevésbé elbűvölő oldalát dokumentálja a Temze mellett.

Hozzátette: figyelemre méltó az is, hogy a szerkezet több mint 400 évig használatban volt; az eredeti középkori tartályt a 17. században pincévé alakították, majd a 18. században sorban egymást követő téglapadlókat fektettek le benne, amikor egy kis latrina került a sarokba.

A szakemberek szerint ez most „nem egy tipikus lelet", ám izgalmas bepillantást ad a történelem számos korszakába, amely eddig megbújt a jelenlegi épület alatt.

A múzeum a tervek szerint 2021-ben lesz látogatható; feltételezve, hogy ezt a pandémiás helyzet lehetővé teszi.