Sikeresen visszatért a Földre a SpaceX űrhajójának legénysége

Bob Behnken és Doug Hurley a kapszula belsejében
Vágólapra másolva!
Sikeresen visszatért a Földre a SpaceX Crew Dragon űrhajójának két pilótája, Doug Hurley és Bob Behnken a Mexikói-öbölben. Ezzel lezárult az a két hónapja tartó küldetés, amely során 2011 óta először indítottak amerikai asztronautákat amerikai űrhajóval.
Vágólapra másolva!

Az SpaceX űrhajója szombaton vált le a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A NASA asztronautái helyi idő szerint délután 2 óra 48 perckor értek földet a floridai Pensacola partjainál. Az időjárás ideális volt, a leszállás teljesen problémamentesen zajlott - először a fékezőernyők, végül a kapszula fő ejtőernyője is kinyílt, biztonságosan vízre téve az űrhajó utasait, akiket a SpaceX Go Navigator nevű hajója várt a helyszínen.

Bob Behnken és Doug Hurley a kapszula belsejében Forrás: AFP/Handout

A két amerikai asztronautát szállító SpaceX űrhajót május 30-án bocsátották fel a floridai űrközpontból. Néhány perccel a start után sikeresen visszatért a Földre a Falcon 9 hordozórakéta újrahasznosítható gyorsító fokozata. A két amerikai asztronauta két hónapot töltött az ISS-en.

Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót.

Motorcsónakokat küldenek a kapszula vizsgálatára. A képet a Go Navigator fedélzetéről készítették Forrás: AFP/Bill Ingalls

Az űrsiklók nyugdíjaztatása óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.