Megnyitják a búvárok előtt a tenger Akropoliszát

2020.07.31. 16:25

Először nyitnak meg a nagyközönség előtt egy évezredek óta rejtett és védett ókori hajóroncsot Görögország partjainál: az augusztus 3-tól megközelíthető hullámsír biztonságáról a legmodernebb technológiai eszközökkel gondoskodnak.

Görögországban rendszerint korlátozott a hozzáférés a víz alatti lelőhelyekhez azok épségének megőrzéséért. Egy számítógépes megfigyelőrendszernek hála azonban a hatóságok hétfőtől engedélyezik az égei-tengeri Perisztéra szigetnél lévő hajóroncs körüli rekreációs búvárkodást.

A hullámsírnál víz alatti kamerák "őrködnek" és egy képfelismerő szoftver gondoskodik arról, hogy a hatóságok azonnali értesítést kapjanak, ha a roncs veszélybe kerül. A fából készült hajó az i. e. 5. század végén süllyedt el a fedélzetén 3000-3500 amforával, amelyekben valószínűleg bort szállítottak. A régészek szerint a roncs betekintést nyújt az Athén aranykoraként ismert időszak kereskedelmébe.

Georgiosz Papalambru, az Athéni Nemzeti Műszaki Egyetem munkatársa szerint a Perisztéránál kialakított napelemes megfigyelőrendszert más víz alatti helyszíneken is be lehet vetni. Szerencsések vagyunk, hogy a világ egyik leggyönyörűbb ókori hajóroncsánál kezdhettünk, amelyet a tengeri roncsok Akropoliszaként emlegetnek" - jegyezte meg a szakember.

Dimitrisz Kurkumelisz, a tengeri régészettel foglalkozó görög hatóság munkatársa szerint a kísérleti projekt nyomán számos hasonló helyszín megnyílhat a nagyközönség előtt.

Ez az első alkalom és nem csupán Görögországban, hanem európai szinten is, hogy egy ilyen helyszín, egy ilyen méretű és ennyi lelettel teli hajóroncs megnyílik a nagyközönség és a búvárok előtt" - fűzte hozzá a szakember.

(MTI/Reuters)