A macskaleukózis oltással megelőzhető

macska
Vágólapra másolva!
A macskaleukózist okozó retrovírus világszerte okoz megbetegedéseket, szerencsére Európában és Észak-Amerikában csökkenő tendenciával. Köszönhető ez a folyamatos új kutatás eredményeknek, szűrővizsgálatoknak és vakcinázásnak.
Vágólapra másolva!

A macskák leukózisa egy gyógyíthatatlan betegség. Kialakulásáért egy, a retrovírusok közé sorolt vírus (FeLV) felelős. Miután bejut a szervezetbe, elszaporodik a nyirokszövetekben, majd eléri a csontvelőt, ahol túlnyomórészt a vér sejtes elemei, így az immunrendszer sejtjei képződnek. Itt beépülve bizonyos sejtek genetikai állományába és kihasználva azok gyors osztódási folyamatát, megsokszorozza magát, majd a vérárammal eljut a szervezet minden részébe.

A Macska Leukémia Vírus (Feline Leukemia Virus) elektronmikrográf képe. A vírus nem marad életben sokáig a gazdaállat testén kívül, a fertőtlenítőszerek, a szappan, a hő és a szárazság gyorsan elpusztítják. A vírus azonban túlélhet az ürülékben; életképes marad szobahőmérsékleten,
nedves környezetben (pl. fertőzött tűben) vagy transzfúzió céljából hűtőszekrényben tartott vérben is. Forrás:https://en.wikipedia.org/wiki/Feline_leukemia_virus#/media/File:Feline_leukemia_virus.JPG

Mit okoz a fertőzés?

Az egyik legsúlyosabb kártétele a vírusnak, hogy több ponton gyengíti, csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy az állat nem képes megfelelően felvenni a szervezetében megjelenő kórokozókkal és így olyan másodlagos megbetegedések is kialakulnak, amik egy egészséges egyednél nem fordulnának elő, vagy épp nehezen épülnek fel belőlük. Emellett a csontvelő károsításával vérszegénységet is okoz, illetve vérképzőszervi daganatos kórképek kialakulásáért felelős.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

Miután a vírus bekerül a cica szervezetébe, az akut fertőzés először jellegtelen tünetekben nyilvánul meg, mint például láz, bágyadtság, ezért nem ritka, hogy a gazdi nem is vesz észre semmit.

Megfelelően működő immunrendszerű, vagy vakcinázott állatok esetében sikerül visszaszorítani a vírus szaporodását

- bár 100 %-ban nem tűnik el a szervezet minden sejtjéből - és általában későbbiekben is panaszmentes marad a macska.

Azok az állatok viszont, akik ezen akut fázis után perzisztens fertőzöttek lesznek, vagyis folyamatosan jelen van a keringésükben a vírus,

egy hónapokig, vagy akár évekig tartó tünetmentes periódust követően a betegség progresszív fázisába lépnek.

Ekkor alakulnak ki a fertőzés szövődményeként a másodlagos betegségek és a daganatos elváltozások.

Ebben a szakaszban az állat lefogyhat, valamint a társult betegségektől függően változatos klinikai képet figyelhetünk meg. Előfordulhat láz, kiszáradás, vérszegénység, felső légúti betegségek, hasmenés, kötőhártya gyulladás, nehezen gyógyuló tályog, fájdalmas fekélyek a szájban. Fertőzött anyamacska gyakran elvetél, vagy felszívódnak a magzatok, esetleg a kiscicák már fertőzötten, életképtelenül jönnek a világra.

A bizonytalan FeLV-státuszú macskákat vakcinázás előtt tesztelni kell. Forrás: Szomor Ildikó

Hogyan fertőződhet meg a macskám?

A vírus a macskák különféle testváladékával terjed, mint a nyál, orrváladék, vizelet, bélsár, tej. A továbbadáshoz általában hosszabb ideig tartó kontaktus, együttélés szükséges. Ezért megnő a lehetősége a vírus átadásának több, ismeretlen együtt tartott állat esetében, rossz higiéniás körülmények között, vagy közös alomtálca, etető- és itató tál használatakor. Fokozott veszélynek vannak kitéve a kijárós és az ivaros cicák is, akik ismeretlen állatokkal találkozhatnak, vagy egymás közt átadhatják a vírust, például verekedéskor.

Ezek alapján

alacsony kockázatú csoportba sorolhatóak az egyedül vagy ismeretlen negatív teszteredménnyel rendelkező együttnevelt állatok, valamint a lakásban tartott és vakcinázott cicák.

A kölyökmacskák szervezetébe bekerülhet a vírus az anyából a vemhesség során, vagy szoptatás alatt. Ha megszületnek az ilyen cicák, azok általában sajnos maradnak sokáig életben.

A fiatal kölykök különösen érzékenyek a FeLV-fertőzésre. A kor előrehaladtával a
macskák egyre rezisztensebbé válnak. Forrás: Szomor Anikó

Én utcáról, vagy ha például idegen macskákat simogatok, hazavihetem a fertőzést?

Ennek igen kicsi az esélye, mivel a környezetben a vírus nagyon rövid ideig, percekig életképes csupán. A macskák váladékában csak annak kiszáradásáig marad fertőzőképes. Könnyen semlegesíthető általános tisztító, fertőtlenítő szerekkel, szappanokkal. Érzékeny a hőre, vagy a kiszáradásra is.

Egyszóval ha rendszeresen kezet mosunk, takarítunk és fertőtlenítjük a környezetet, tálakat, nagyban növeljük az esélyét, hogy cicáink egészségesek maradjanak.

Forrás: Szomor Ildikó

Otthon a gyermekem sokat játszik a cicával és a kutyánkkal. Ők is veszélyben vannak?

A FeLV vírus csak macskaféléket betegít meg, más állatra nem veszélyes. Emberre sem terjed át, viszont mivel a legyengült immunrendszerű macskák sok egyéb bakteriális, vírusos, gombás vagy parazitás betegséggel terheltek lehetnek, a szintén immunkompromittált embereket ezekkel az egyéb ágensekkel megbetegíthetik.

(Forrás: Med. Vet. Állatorvosi Rendelő)