Kiderült, mi az a zselészerű anyag, amit a Holdon találtak

A kráter, amiben a zselészerű képződmény rejtőzött
Vágólapra másolva!
A különös, zselének látszó anyagra még a Jütu-2 néven ismert kínai holdjáró talált rá 2019-ben, a Hold túloldalán. Hosszas elemzés után végre fény derült arra, mivel is van a kutatóknak dolga - írja a Science Alert.
Vágólapra másolva!

A furcsa, sötétzöld matéria egy kráterben rejtőzött. A szakértők viszonylag hamar kiszúrták a holdjáró által készített képeken, mivel alakjában, színében és mintázatában nagyon eltért környezetétől – leginkább gélre emlékeztetett.

A Jütu-2 látható és közeli infravörös tartományban működő spektrométere (Visible and Near-infrared Imaging Spectrometer, VNIS) a képződményről visszaverődő fény alapján tudta megállapítani annak kémiai összetételét.

Titokzatos anyagot találtak a Hold sötét oldalán

Rejtélyesen fénylő, gélszerű anyagot talált az egyik becsapódási kráterben a Yutu-2 (Jáde Nyúl 2) kínai holdjáró. Az eszköz a Hold túloldalán folytat kutatásokat. Habár a matéria mibenlétéről a kínai űrügynökség egyelőre csak találgat, független szakértők szerint nagy valószínűséggel üveg lehet, amit a meteorit becsapódásakor keletkező magas hőmérséklet hozott létre a kráter belsejében.

Mint kiderült, a talált objektum nem más, mint olvadt kő, amit meteorit becsapódáskor keletkező magas hőmérséklet hozott létre;

az ütközés hatására a regolitréteg egy része megolvadt, és keveredett a szilárd regolittal.

A folyamat végén úgynevezett törmelékkő (breccsa) jött létre

– 2 mm-nél nagyobb, szögletes-sarkos törmelékdarabokból álló, a törmelékeknél jóval finomabb szemű anyaggal cementált kőzet.

A kutatók szerint az sem kizárható, hogy a kőzet egy másik kráterben keletkezett, és a becsapódás hatására került mostani helyére. Ezt onnan sejtik, hogy a képződménynek helyet adó krátert egy nagyjából 2 centiméter átmérőjű meteorit hozhatta létre, ami túl apró ahhoz, hogy ilyen nagy kiterjedésű kőzetréteget megolvasszon.

A kráter, amiben a zselészerű képződmény rejtőzött Forrás: China National Space Administration

A Jütu-2 műszerei megállapították, hogy a kráter környékén található regolitot főként plagioklászok, piroxének és olivin alkotják. A zselészerű, üveges anyag összetételét kicsit nehezebb volt meghatározni, mivel a fényviszonyok nem kedveztek a vizsgálatoknak, annyi azonban kiderült, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz plagioklászokat,

vagyis összetétele nem térhet el drasztikusan a közeli regolittól.

Hasonló törmelékköveket találtak korábban, az Apollo-15 és 17 küldetések során is.

Az eredmények az Earth and Planetary Science Letters című szakfolyóiratban jelentek meg.