Teljesen meggyógyulhatott egy HIV-pozitív beteg

aids hiv világnap vírus
Vágólapra másolva!
Egy tünetmentes HIV-pozitív ember lehet az első olyan beteg, aki anélkül gyógyult meg a betegségből, hogy csontvelő-transzplantációra lett volna szüksége - jelentették be kedden az eredményt potenciális áttörésként értékelő kutatók.
Vágólapra másolva!

Világszerte több tízmillióan élnek HIV-fertőzöttként, és miközben a betegség már nem feltétlenül végzetes, a pácienseknek halálukig gyógyszeres kezelésre van szükségük. Az elmúlt években a "berlini" és a "londoni" páciens néven emlegetett két ember azonban meggyógyult a betegségből, miután a daganatos betegségek esetében alkalmazott, magas kockázatú csontvelő-átültetést hajtottak végre rajtuk.

Most egy nemzetközi kutatócsoport szerint van egy harmadik páciens is, akin nem jelentkeznek a fertőzés szimptómái, miután egy másféle kezelésen esett át.

A 34 éves brazilnál, akit nem neveztek meg, 2012-ben diagnosztizálták a HIV-fertőzést. Többféle hatékony vírusellenes gyógyszert kapott, köztük maravirocot és dolutegravirt, hogy megszabadítsák a vírustól.

A páciens immár 57 hete nem kap HIV-kezelést és továbbra is negatív a HIV-antitest tesztje. A Sao Pauló-i Egyetem fertőzőbetegség-szakértője, Ricardo Diaz szerint a páciens gyógyultnak tekinthető.

Mint kiemelte: a páciensnek már nincs szüksége vírusellenes kezelésre.

- fogalmazott a kutató.

Diaz eredményeit a koronavírus-járvány miatt első ízben online megrendezett Nemzetközi AIDS Konferencián hozták nyilvánosságra. Az ENSZ adatai szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg HIV-vel, és jelenleg több mint 40 millió HIV-fertőzött van világszerte.

Diaz szerint kutatócsoportjának kezelési módszere, amelyet még további kutatásokkal kell megerősíteni, etikusabb gyógymód a súlyos betegek számára, mint a csontvelőátültetés.

- mutatott rá.

Sharon Lewin, a Nemzetközi AIDS Társaság HIV-gyógymóddal kapcsolatos kezdeményezésének társelnöke "nagyon érdekesnek" nevezte Diaz eredményeit, ugyanakkor megjegyezte, hogy egyelőre csak a brazil páciens eredményei állnak rendelkezésre. "A brazil páciens antitesttesztje idővel egyre gyengébb lett, ami arra utalt, hogy csökkent az immunválasz" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy ez nagyon szokatlan valakinél, aki nem szed antivirális szereket.

- tette hozzá.

(MTI/AFP)