Így változtak meg a köztérhasználati szokások a járvány miatt

2020.07.06. 14:27

Még a köztereink használatára is hatással van a koronavírus világjárvány – írja az Origóhoz eljutatott közleményében a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Le merünk-e ülni a kedvenc padunkra? Az új szokások, az egészségügyi távolságtartás milyen kihívások elé állítják az építésztervezőket? Ugyanígy számos kérdést vethet fel a világszinten prioritást élvező otthoni munkavégzés: elegendő-e az internet-hozzáférés és egy laptop a minőségi munkavégzéshez, vagy ergonómiailag megfelelő munkaállomás kiépítésére is szükség van? Mitől lesz továbbra is kényelmes, családi fészek az otthonunk, egyben a mindennapi munkánk terepe? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kínai Wuhanban működő egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem építész oktatói és hallgatói egy közös projektben.

Több oldalról vizsgálják a kérdést

A hozzánk eljuttatott közlemény szerint már javában zajlanak annak a szeptembertől induló két nemzetközi workshopnak az előkészületei, amelyeken a koronavírus-járvány kitörésével kapcsolatban ismertté vált kínai Wuhan egyik egyeteme, illetve a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) hallgatói, oktatói térképezik fel a világjárvány következtében megváltozott köztérhasználati szokásokat, valamint az otthoni munkavégzés ideális körülményeit.

A wuhani Pew Pew köztere - a kínai és magyar hallgatók együtt vizsgálják a járvány utáni helyzetetForrás: PTE/Medvegy Gabriella

Az egyetem közleménye szerint az építészeket elsősorban azok a kérdések foglalkoztatják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a világjárvány okán a közösségi életre vonatkozó szigorú egészségügyi előírásoknak való megfelelést, ezeknek alárendelve hogyan tudnak jó közteret tervezni, miután a köztér találkozási pontként, az emberi kapcsolódás helyszíneként szolgál. Emellett ugyancsak érdekes téma a járványhelyzet ideje alatt elterjedt home office megfelelő körülményeinek megteremtése.

Előnyt kovácsolnak az online oktatásból

A hallgatók és oktatóik a belsőépítészet oldaláról vizsgálják meg az otthoni munkavégzés ideális feltételeit. Ehhez több kérdésre keresik a választ a kínai és a magyar hallgatók:

  • Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy lakóház tervezésekor, amikor otthoni munkateret is ki kell alakítani.
  • Hogyan támogatja ezt a belsőépítészet, a bútorok, az ergonómiai szemlélet?
  • Kinek, mit jelent a home office tartalma?
  • Miként segíti a tér szervezése az otthon dolgozó eredményességét, a produktivitását? 

A PTE arról tájékoztatta az Origót, hogy a közös szakmai projekt egyelőre az online térben szerveződik, hiszen a felsőoktatási intézményekben a vírushelyzet miatt leállt a jelenléti oktatás.

Több közös projekten dolgoztak már
A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának nem ez az első közös projektje az ázsiai egyetemmel, évek óta szoros szakmai kapcsolat fűzi őket a wuhani oktatási intézményhez. A PTE arról tájékoztatott, hogy a korábbi kínai egyetemekhez kötődő munkájuk után 2015-ben kaptak meghívást egy olyan építészeti workshopra, amelyen 11 kínai egyetem mellett egyedüli nemzetközi partnerként vehettek részt. Itt erősödött meg a wuhani intézménnyel a kapcsolat, és jött a felkérés, hogy egy pécsi vendégprofesszort fogadnának fél évre. Az egyetem közlése szerint olyan jól sikerült prof. dr. Hutter Ákos bemutatkozása, hogy már harmadik éve vállal feladatokat Wuhanban, sőt, az ő neve fémjelzi a pécsi „Architecture Innovation Class" nemzetközi szakmai programot, amelynek fő célja, hogy felkészítse a résztvevő kínai hallgatókat a PTE MIK angol nyelvű Építészmérnöki MSc képzésében való részvételre.

Nem szűnt meg azonban a kapcsolat, a közös munka a wuhani Hubei University of Technology és a PTE MIK vezetése között:

a két intézmény dékánja úgy döntött, előnyt kovácsol az elmúlt hónapokban túlsúlyba került online oktatásból, és megszervezik az aktualitása miatt népszerűnek ígérkező workshopot.

Ebben több héten keresztül a közös online előadások mellett lehetőség kínálkozik a tapasztalatok megosztására, a tervek, az ötletek bemutatására, a szakmai vitára is.