Bosszút állt a lenyelt zsákmány, átfúrta a ragadozó gyomrát - fotó

2020.06.05. 13:04

Akár A nyolcadik utas: a Halál című film lénye, úgy robbantja ki magát a siklóangolna az őt lenyelő ragadozó gyomrából. Ráadásul nem egyszeri esetről van szó, a faj képviselői így próbálják menteni magukat, más kérdés, hogy próbálkozásukat sosem koronázza siker. 

Az ausztrál kutatóintézetek együttműködésével létrejött kutatócsoport az ország vizeiben élő siklóangolnákat tanulmányozta. Ezek az állatok halak, de külsejük alapján inkább emlékeztetnek kígyókra, mint angolnákra: hosszúkás, keskeny testük van, kemény, hegyes farkukkal villámgyorsan képesek magukat beásni a tengerfenékbe. 

Ezt a különleges adottságukat képesek fegyverként is kamatoztatni: a menekülés céljából gyakorlatilag kiszúrják az őket elevenen felfaló ragadozók gyomrát. Végzetüket azonban így sem kerülhetik el, általában a belek közé szorulva pusztulnak el.

Számos ilyen angolnatetemre bukkantak a halászok az elmúlt években, a laikusabbak azt hitték, a kifogott ragadozó halak parazitafertőzésben szenvedtek. Csak később, a kutatók munkája révén derült ki az igazság arról, milyen maradványokra sikerült akadni. 

A siklóangolnák egyik fajaForrás: robertharding via AFP/Lisa Collins/Lisa Collins

Az eredményeket a Memoirs of the Queensland Museum című tudományos folyóiratban publikálták. Aki esetleg kíváncsi lenne a ragadozókba szorult siklóangolnákra, lapozzon a következő oldalra! A képek megtekintését csak erősebb gyomrú olvasóinknak ajánljuk!

Előző
  • 1
  • 2
Következő