Ön mikor volt utoljára kedves egy idegennel?

2020.06.05. 16:50

Egy nemrégiben készült tanulmány megállapításai alapján bátran lehetünk optimisták 2020-ban. Az Ohio State és a Dél-Karolinai Egyetem szociológusai által végzett kísérlet eredményei szerint ugyanis a legtöbben akkor is a nagylelkűséget választanánk, ha az érdekeink sérülése forog kockán.

Különbözőek a motivációink

Ellentétben azzal, hogy időnként kevésbé érezzük kedvesnek magunkat, a legújabb kutatások szerint alapvetően mégis altruisztikus viselkedésre vagyunk „behangolva". Az általános szociológiai elmélet szerint a kedvességünk mozgatórugóit négy különféle kategóriába sorolhatjuk.

A Science Advances tudományos lapban publikált tanulmány megfogalmazása alapján az első a viszonzás, a második a harmadik fél bevonása, a harmadik az elvárás, míg a negyedik a „fizess előre" mentalitás.

A nagylelkűség és a segítőkészség gyakorlása leginkább a boldogság érzéséhez hasonlatosakForrás: Thomas Steuber

Ezek arra utalnak, hogy a viselkedésünkre szinte minden ösztönző hatással lehet, de csak egy bizonyos időpontban és nem ennyire egyszerű módon.

Egy átfogó tanulmányban azt szerettük volna megtudni, hogy pontosan milyen hatások állnak a motivációk mögött és hogy mi történik, ha ezeket kombináljuk egymással – mondta David Melamed az Ohio Állami Egyetem kutatója a ScienceAlert online portálnak. – Az emberek ugyanis nap mint nap döntéseket hoznak arról, hogy milyen nagylelkűek vagy kedvesek fognak lenni egymással.

A különböző motivációk vizsgálatához a tudósok különféle forgatókönyveket alkottak, majd

összesen 709 önkéntest toboroztak és tették próbára a nagylelkűségüket.

Minden egyes döntésükért 10-10 pontot és véletlenszerű bónuszpontokat kaphattak. Az önkénteseket megpróbálták arra kényszeríteni, hogy megkérdőjelezzék a jótékonyságuk mértékét.

A kedvesség a civilizáció alapja?

A forgatókönyvek összehasonlítása során végül kiderült, hogy az önkéntesek hajlandóak például pénzt adni idegeneknek attól függetlenül, hogy milyen motivációs kombinációk voltak jelen. Ez a kutatók szerint arra utal, hogy az altruizmus különböző ösztönzői nem versenyképesek. Az eredmény azért is lepte meg őket, mert a kísérlet elején még úgy gondolták, hogy a motivációink rangsorolása során az emberi elfogultság elsőbbséget élvez.

A kedvesség alapvető igényünkForrás: Shutterstock

Ha kedves vagy velem, akkor könnyebben leszek én is kedves veled, akár ismerlek, akár nem – magyarázta Melamed. – Az altruizmus a modern társadalom alapvető viselkedése, ám ennek a fejlődése és komplex dinamikája még mindig rejtély.

Hozzátette: valószínűleg maga a civilizáció sem lenne lehetséges, ha az emberek nem lennének kedvesek azokhoz, akiket alig ismernek. Épp ezért lehet döntő jelentőségű a globális civilizációnk számára annak ismerete, hogy milyen mértékben terjednek a kedvességünk és a nagylelkűségünk körülményei.