A tíz legbrutálisabb cápatámadás, amit valaha feljegyeztek

2020.05.28. 06:59

3. A USS Indianapolis tragédiája

A USS Indianapolist 1945. július 30-án egy japán tengeralattjáró torpedója küldte hullámsírba. A legénység 900 tagja került élve a vízbe. Nem telt el sok idő, hamarosan vérszomjas cápák tűntek fel a közelben. A ragadozókat valószínűleg a robbanás, a süllyedő hajó és a sok vér együttesen csalta a szerencsétlenség helyszínére. A cápák először a holttestekből kezdtek falatozni, csakhamar viszont észrevették az élők kapálózását. Elsőként a vérző sebesültekre csaptak le, emiatt az épségben lévő emberek kétségbeesetten próbálták eltaszítani maguktól sérült társaikat. A véres horror napokon át tartott, ráadásul nem csak a cápák tizedelték a tengerészeket, a szomjúság, a kihűlés legalább ugyanilyen halálos veszélyt jelentett. A túlélőket végül egy hidroplán vette észre, nem sokkal később pedig a mentőhajó is megérkezett. A 1196 főt számláló legénységből 317-en maradtak életben.

A USS IndianapolisForrás: U.S. National Park Service

2. A Matawan Creek-i támadások

Az 1916-os Matawan Creek-i támadások egyfajta fordulópontot jelentettek az emberek és a cápák kapcsolatában – egészen eddig úgy hitték, hogy a tengeri ragadozók élő emberekre nem támadnak. A New Jersey közelében történt két haláleset azonban józanítólag hatott a közvélekedésre. Július 4-én először a barátaival fürdőző, alig 12 éves Lester Stillwellt rántotta a mélybe a tengeri ragadozó. A gyerekek először nem értették mi történik, azt hitték, társuknak epilepsziás rohama van. A partra úszva egy helyi szabó, Watson Fisher segítségét kérték. A fiatal férfi gyorsan egy csapatot szervezett és az eltűnt fiú keresésére indult. Rövidesen meg is találták Stillwell élettelen testét, ám amikor a csónakba akarták húzni, egy fehér cápa ugrott ki a vízből, és leszakította Fisher jobb lábát. A sérülés annyira súlyos volt, hogy a férfit nem sikerült megmenteni, még a kórházba kerülés előtt elvérzett.

Korabeli címlap az áldozatokrólForrás: Wikimedia Commons

A cápa ámokfutása azonban még nem ért véget. Ugyanez a példány néhány kilométerrel arrébb egy másik gyereket is megtámadott, a 12 éves Joseph Dunn életét azonban barátai meg tudták menteni. A vérengző ragadozót végül a Raritan-öbölnél vadászták le. Gyomrában közel 7 kilónyi emberi húst és csontot találtak.

Listánk első helyezettje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy az orvosok mai napig nem értik, miként maradhatott életben. Ha kíváncsi a történetére, lapozzon a következő oldalra!