A tíz legbrutálisabb cápatámadás, amit valaha feljegyeztek

2020.05.28. 06:59

6. Bethany Hamilton

A 13 éves Bethany 2003. október 31-én reggel szörfözni ment legjobb barátnőjével, Alana Blancharddal, Alana apjával és testvérével. A szörfdeszkán feküdt, mikközben bal karját a vízbe lógatta. Nem sokkal később egy 4 méter hosszú tigriscápa megtámadta őt, és leharapta a bal karját. Gyorsan a szárazföldre vitték a sérültet, ahol Alana apja szorítókötést csinált. Mire Bethany a kórházba került vérének 60 százalékát elvesztette, ám csodával határos módon így is túlélte a balesetet. Hét hónapot töltött kórházban, felépülése után egy karral tovább folytatta a szörfözést. A cápatámadás idején használt deszkája ma múzeumban látható.

Bethany Hamilton túlélte a támadást, a mai napig aktív szörfösForrás: AFP/2018 Getty Images/Sean M. Haffey

5. Randy Fry

Randall Fry és társa, Cliff Zimmerman 2004-ben a kaliforniai Westport partjainál búvárkodott, amikor bekövetkezett a tragédia. A két férfi alig pár méterre volt egymástól, amikor Fry egyszer csak eltűnt a vízben. Zimmerman eleinte nem látta a támadót, csupán azt érzékelte, hogy a víz erősen mozogni kezd, mintha egy motorcsónak haladt volna el a közelben. Kis idő múlva már megpillantotta a cápa kiemelkedő uszonyát, és azt, hogy az állat körül a víz vörössé válik. Rohamtempóban a csónakjához úszott, majd azonnal értesítette a partiőrséget. Egy nappal később megtalálták Fry fej nélküli testét. A harapásnyomok alapján az áldozattal egy nagy fehér végzett.

IllusztrációForrás: AFP

4. Henri Bource

Bource 1964-es esete azért is érdemel kiemelt figyelmet, mert a cápatámadás egy részét sikerült filmen megörökíteni. A férfi társaival egy fókapopulációt filmezett az egyik ausztrál szigetnél, amikor az állatok addig nyugodt viselkedése váratlanul megváltozott, és menekülni kezdtek a közelből. Ez a magatartás egyértelműen közeledő ragadozóra utalt. Kisvártatva meg is jelent a fehér cápa, ami megragadta Bource lábát.

A férfi próbált védekezni, de hiába, a végtag hamarosan elvált a testtől. Henrit a csónakra húzták és bár rengeteg vért vesztett, túlélte a támadást. Gyógyulása után fél lábbal is folytatta a búvárkodást és a filmezést.

A következő két eset nem véletlenül került a történelemkönyvek lapjaira. Lapozzon a következő oldalra!