Nem sikerült a Virgin Orbit első rakétakilövése

2020.05.26. 11:59

Sikertelen volt Richard Branson brit milliárdos cége, a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete.

A hordozórakétát az üzletember egyik speciálisan átalakított repülőgépének szárnya alól lőtték ki a Csendes-óceán fölött. A rakéta néhány másodperccel később beindította a motorját, de egy anomália miatt a repülés idő előtt véget ért.

Jelenleg nem tudni pontosan, mi nem működött, ám a cég már a fellövés előtt közölte, hogy csak 50 százalék a siker esélye.

A rakétafellövések története azt mutatja, hogy az első utakat gyakran kísérik műszaki problémák. A tesztrepüléseket adatrögzítőkkel látják el, így most adatok kincsestára áll rendelkezésünkre. Sok célt elértünk, bár nem az összeset, amit kitűztünk magunk elé. De tanulunk, javítunk, a következő rakéta készen áll az újabb tesztrepülésre" - mondta Dan Hart, a cég vezérigazgatója.

Forrás: AFP/Handout

Az újabb indítás időpontja a mostani adatok elemzésének eredményétől függ. A Virgin Orbit a kis műholdak fellövésének növekvő piacára akar bekerülni. Branson űrtevékenységének legnagyobb érdeklődést kiváltó része az a fejlesztés alatt álló "turistajárat", mellyel fizetős utasokat akar a földi légkör fölé repíteni.

(BBC/MTI)