Kampányt indítottak az egyik legrákkeltőbb étel ellen

2020.05.25. 13:33

Kampányt indított egy thaiföldi orvos egy nyers halból készült helyi ételspecialitás ellen, miután kiderült, hogy a húsban megtelepedő parazita féreg májrákot okozhat az emberben.

A koi pla néven ismert fogás alapja a nyers hal, amit különböző fűszernövényekkel és citrommal ízesítenek. Rendkívüli népszerűségnek örvend Thaiföld szegényebb területein, így Iszán régióban is. A milliók által kedvelt étel azonban rendkívül rákkeltő, elég lehet néhány falat, hogy daganat alakuljon ki a májban.

A probléma nem a hal húsával van, az abban megbújó élősködő életmódot folytató féreg, a májmétely idézi elő a betegséget. A statisztika magáért beszél: míg világszerte a daganatos betegségek mindössze 10 százalékát teszi ki a májrák, Iszán lakosai között ez az arány meghaladja az 50 százalékot. 

Narong Khuntikeo szüleinek végzetes epevezetékrákját szintén az étel fogyasztásával hozták összefüggésbe, ezért úgy döntött, kampányt indít a veszélyes fogás fogyasztása ellen, egyúttal orvosokkal és kutatókkal összefogva mindenki számára hozzáférhető olcsó szűrőprogramot szervez.
Az ételhez használt halat a Mekong-folyóban fogják, a vízi élőhelyen azonban a májmételyek is rendkívül elterjedtek. A halhúsban rejtőző laposférgek idővel felhalmozódnak a szervezetben, szaporodnak, és tevékenységükkel májrákot okoznak. 

A koi pla lényegében fűszerezett nyers hal. Általában rizskörettel fogyasztjákForrás: Wikimedia Commons

Khuntikeo dolgát nehezíti, hogy a megcsontosodott hagyományokon nehéz változtatni: bár a fiatalokat még meg lehet győzni, az idősek nem hajlandóak megsütni a húst, ami végezhetne az abban megtelepedő férgekkel.

(IFL Science)