Nem ember végzett a szíven szúrt sassal

Vágólapra másolva!
Egy szíven szúrt fehérfejű rétisas tetemére bukkantak egy amerikai tóban. A kutatók is nehezen hitték el, mi végzett a félelmetes ragadozóval.
Vágólapra másolva!

Egészen különleges, már-már krimibe illő esetről számolt be a New York Post: egy fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus) tetemére bukkantak az egyesült államokbeli Maine állam egyik tavában. Ebben első látásra semmi rendkívüli nincsen, az ember azt gondolhatná, hogy a ragadozó nemes egyszerűséggel a vízbe fulladt. Ám amikor a szakemberek kihalászták a vízből a tetemet és alaposabban megvizsgálták, kiderült, hogy a sas testén egy jókora seb található.

A szakértők először azt hitték, valaki lelőtte az állatot, ám golyót nem találtak a testben.

A sérülés inkább egy szúrt sebhez hasonlított.

Rögtön felmerült a kérdés: ki (vagy mi) lehet a tettes?

Forrás: Nat Woodruff

A "nyomozást" segítette, hogy a sas közelében egy jeges búvár (Gavia immer) fiókájának tetemét is megtalálták. A fiatal állatot a nyomok alapján egyértelműen a fehérfejű rétisas ölte meg. Mivel a jeges búvárok önvédelem céljából sokszor használják csőrüket fegyverként, a kutatók hamar összerakták a képet:

a sassal a fiókáját védelmező anyamadár végzett.

Sajnos a jeges búvár nem tudta megmenteni kicsinyét, viszont szúrásával a támadó ragadozót a túlvilágra küldte. Hasonló esetet idáig nem dokumentáltak a biológusok.

Jeges búvár Forrás: Wikimedia Commons

A jeges búvár elsősorban Kanadában, az Amerikai Egyesült Államok egyes területein, Grönlandon és Alaszkában költ. Magyarországon ritka átvonuló.