Mobilos alkalmazás segít a koronavírus-kontaktkutatásban

Antitestek kötődnek egy koronavírussal fertőzött sejthez
Vágólapra másolva!
Hiánypótló a kontaktkutatásban a VírusRadar mobilos alkalmazás, amely megmutatja azoknak a telefonszámát, akiknek kétméteres körzetében legalább húsz percet töltöttek el a fertőzöttek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Solymár Károly Balázs ismertette: az alkalmazás bluetooth segítségével

gyűjti a telefonszámokat, de ezeket csupán a járványügyi hatóság kapja meg

és csak akkor, ha valamelyik felhasználóról kiderül, hogy fertőzött. A felhasználók nem látják egymás adatait, és helyadatokat sem rögzít az applikáció - emelte ki.

Hozzátette, hogy eddig 17 ezren töltötték le az egyelőre csak Android eszközön elérhető alkalmazást. Ezt a számot jelentősen növelni kell, hogy az applikáció ténylegesen segítséget jelentsen a kontaktkutatásban - hangsúlyozta.

Az applikáció megmutatja azoknak a telefonszámát, akiknek kétméteres körzetében legalább húsz percet töltöttek el a fertőzöttek Forrás: Science Photo Library via AFP/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

Solymár Károly Balázs a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a járványügyi szakemberek is csak akkor kapják meg a felhasználó telefonszámát, ha ő beleegyezik ebbe.

Az alkalmazással kapcsolatos bővebb információk a virusradar.hu honlapon érhetők el.