Döbbenetes sebességgel csapott le ez az imádkozó sáska - videó

imádkozó sáska
Megfigyelték már, hogy bizonyos példányok kisebb gyíkokat, madárfiókákat is megtámadnak, és sikeres támadás esetén, fogyasztanak
Vágólapra másolva!
A kutatók lassított, részletes videófelvételen mutatják be, hogy az imádkozó sáska hogyan tudja villámgyors, halálos pontossággal megragadni a zsákmányát. És bár ezek a támadások láthatóan néhány mikroszekundum, a másodperc egy milliomod része alatt történnek, egy most publikált tanulmány szerint az állatok képesek útközben is korrigálni vagy akár megállítani is azt.
Vágólapra másolva!

Az emberi szem nem képes érzékelni

Az imádkozó sáska (Mantis religiosa) nagy étvágyú, kíméletlen ragadozó. Első lábai tüskések, igazi fogókészüléket alkotnak és mindig készen állnak. A rovar ahelyett, hogy üldözné a zsákmányát, inkább mozdulatlanná dermedve lesben áll.

Amikor a gyanútlan áldozata túl közel sétál, a sáska a másodperc töredéke alatt megragadja és többé nem engedi.

Minden esetben fogólábaival ragadja meg a zsákmányt olyan sebességgel, hogy azt az emberi szem nem is képes érzékelni. A sáska azonnal táplálkozni is kezd, miközben az áldozata még életben van.

Megfigyelték már, hogy bizonyos példányok kisebb gyíkokat, madárfiókákat is megtámadnak, és sikeres támadás esetén, fogyasztanak Forrás: Flickr

– mondta Sergio Rossoni, a tanulmány vezető szerzője, az angliai Cambridge Egyetem doktorandusz hallgatója a LiveScience online tudományos portálnak. – Ilyenkor az imádkozó sáska más társaihoz hasonlóan, hosszú lábain „hintázni" kezd, hogy áldozata szélfútta falevélnek higgye.

Rossini és kutatótársa, Jeremy Niven, az angliai Sussex-i Egyetem szakembere azonban arra gyanakodott, hogy az imádkozó sáska támadási stratégiája ennél jóval változatosabb.

A tudósok ezért megfigyelték és dokumentálták a madagaszkári márványos imádkozó sáskák (Polyspilota aeruginosa) vadászati szokásait: kisebb, zárt „arénákat" hoztak létre az állatok számára, ahol azok kisebb méretű zsákmányokat tudtak elejteni.

Változtatni tudja a támadás sebességét

A kutatók ezután elemezték az aprólékos részletességgel rögzített felvételeket, amiket teljesen lelassítottak ehhez.

Megállapították, hogy a támadások sebessége nagyban változik: néhányuk csak 60 milliszekundumot vesz igénybe, mások pedig csaknem ötször hosszabbak, akár 290 milliszekundumig is tartanak.

A Biology Letters tudományos szaklapban publikált tanulmányuk szerint az imádkozó sáska csapásainak sebessége a mozgó zsákmány sebességére reagálva változott. A szakemberek szerint még ennél is meglepőbb volt, hogy az állatok néha „szüneteltetik" a támadást, hogy koordinálni tudják a mozgásukat, ha például elsőre rosszul időzítik a „végső csapást".

– hangsúlyozta Rossoni. – Ebből arra következtethetünk, hogy az imádkozó sáskák időzítik a támadásaikat, kiszámítják a prédájuk sebességét és pályáját, hogy pontosan meg tudják határozni, mikor van a legjobb alkalom azok megragadására.

Hozzátette: ez természetesen nem azt jelenti, hogy az emberekhez hasonló, matematikai számításokat végeznek. Ám az imádkozó sáska idegrendszere valahogy mégis képes a zsákmányáról szóló, vizuális információkat jól időzítve átalakítani. A kutatók a jövőben ezt szeretnék tovább vizsgálni.