A kullancsok harminc százaléka hordozhatja ezt a kórokozót

2020.05.20. 16:07

A klímaváltozás következtében egyre magasabb egyedszámban jelennek meg a kullancsok Magyarországon, köztük olyan fajok is, amelyek ezen a területen eddig nem voltak jellemzőek. Ezzel párhuzamosan a kullancsok által terjesztett betegségek száma is növekszik. Amennyiben a kisállatokat nem óvjuk az élősködőktől, úgy azok táplálkoznak az állatok véréből, később pedig egy "anyakullancs" kifejlett stádiumában több ezer utódot hoz a világra, tovább növelve ezzel a fertőzött paraziták számát. Megfelelő védekezéssel azonban a kullancsok száma környezetünkben csökkenthető, ami nemcsak az állatokat, hanem az embereket is védi a rovarok által terjesztett betegségektől.

Kullancsmentes kedvencek néven társadalmi érzékenyítő kampány indult, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a háziállatokat veszélyeztető, kullancsok által terjesztett betegségekre és a védekezés fontosságára. Miközben ugyanis nemzetközi szinten egyértelműen a kullancscsípés megelőzésére helyezik hangsúlyt, Magyarországon ebben a kérdésben még növelni kell az állattartói tudatosságot. Külföldön a megelőzés van fókuszban, ott a kullancsok is kisebb mértékben fertőzöttek, ezért az esetszám is alacsonyabb. Egy magyar kutatók által publikált szakmai tanulmány szerint például a gyakran végzetes kimenetelű babéziózis közel harmincszor nagyobb eséllyel támadja meg hazánkban a kutyákat, mint Európa más országaiban. A kullancsok elleni védekezés a kedvencek, így részben a család közelében lévő egyedek számát mérsékelheti, így kisebb lesz az esély arra is, hogy házi kedvencünk a kertből esetleg a lakótérbe vigye be a kullancsot" - emelte ki dr. Paulina Anna, klinikus állatorvos, a Magyar Bőrgyógyász Állatorvosok Egyesületének elnökségi tagja, a kampány szakértője.

A kullancsok okozta megbetegedések közül a kutyákra nézve az említett babéziózis a legveszélyesebb. A vizsgált kullancsok 30 %-a volt babéziával fertőzött, amit ha a kutyák vérébe juttatnak a paraziták, pár napon belül akár végzetes kimenetelű is lehet a fertőzés.

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI

Ha a házikedvencnél lázat, étvágytalanságot, levertséget, hátsó testfél gyengeséget, vagy vörösbarnára színeződött vizeletet tapasztalunk, azonnal forduljunk orvoshoz. A Lyme-kórt okozó baktériumot 5,6 %-ban mutatták ki a vizsgált kullancsokban, amelynek akár 5 hónapos lappangási ideje is lehet kutyákban. A nehezen diagnosztizálható betegséget az állatok akár évekig is hordozhatják, ami az emberre nézve is veszélyes, hiszen a kutyából lehulló kullancs által nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg Lyme-kórral a gazdik is. Ezek mellett a fehérvérsejteket pusztító anaplazmózist, bénulást és a macskákra különösen veszélyes hemobartonellózist is okozhatnak a kullancsok.

A városi környezetben található kullancsállományt és a fertőzöttséget is tovább növelheti, hogy az olykor több száz kullancsot hordozó rókák, vaddisznók, őzek egyre gyakrabban bemerészkednek a lakóövezetekbe is. Védekezés hiányában a házi kedvencekre így olyan kullancsok tapadhatnak, amelyek korábban vadállatok véréből táplálkoztak. "A megfelelő védelemmel ellátott háziállatok közvetett módon minket, embereket is megvédenek a kullancscsípéstől és a kullancsok által terjesztett betegségektől. Azáltal, hogy nehezebben találnak gazdatestet, csökken a kullancsok száma, ezáltal a fertőzések is visszaszoríthatók" - hívta fel a figyelmet az összefüggésekre a szakértő.

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI

A védekezés során választhatunk tablettás, spot on-os, nyakörves, és akár ultrahangos technológiával működő vegyszermentes megoldások közül is. Azonban mivel egyik termék sem biztosít 100%-os védettséget, ezért a kullanccsal sűrűn fertőzött területeken érdemes kombinálni a vegyszeres és ultrahangos védekezést.

(Kullancsmentes kedvencek)