Kétezer éves földalatti építményt találtak a Siratófal közelében

2020.05.19. 19:58

Kétezer éves földalatti építményt találtak Jeruzsálemben a Siratófal közelében - jelentette kedden a helyi média.

Még nem világos, hogy mi lehetett az épület funkciója

A három helyiségből és a közöttük elterülő udvarból álló építményt az alapkőzetbe vésték a második szentély lerombolása, i. sz. 70. előtt. Nem világos a szobák rendeltetése: alagsori kamra, lakóhely vagy akár rejtekhely is lehetett - közölte az ásatás egyik vezetője, Barak Monnickendam-Givon a The Times of Israel című izraeli angol nyelvű lappal.

A rómaiak által lerombolt templomból csak a Siratófal maradt meg. A háttérben a Sziklamecset láthatóForrás: Wikimedia Commons/Golasso

A központi elhelyezkedés és a Szentély alig harminc méteres közelsége miatt a régész azt sem zárta ki,

hogy egy nagyobb középület alagsori része lehetett a most megtalált kőemlék.

A kétezeréves maradványokat a Siratófal melletti mellékhelyiségek területe alatt találták, ahol korábban szegények ingyenkonyhája működött.

Egy bizánci, majd egy korai iszlám épület fedte el a romokat

A helyiségeket évszázadok óta elrejtette egy nagy, 1400 éves bizánci, majd az annak helyére épült korai iszlám, Omajjád korból származó épület, annak is a fehér mozaikpadlója.

Titus legionáriusai lerombolják a templomotForrás: Wikimedia Commons /Francesco Hayez

Az alapkőzetből kézi szerszámokkal, vaskalapáccsal vájták ki a három, meglehetősen tágas helyiséget, egy körülbelül 2,5 méterszer 4 méteres, egy 2,5 méterszer 2,5 méteres és egy harmadik, még nagyrészt feltárásra váró szobát.

A helyiségek között szinteltolások és lépcsők vannak.

Már számos, ebből a korból származó, kőbe vájt építményt fedeztek fel, de azok rituális fürdőnek, vagyis mikvének vagy sziklasírnak készültek, és nem lakóhelyiségnek, mint a most felfedezett hely.

Használati tárgyak is előkerültek az ókori romból

A feltárt szobákban a polcokat és a tárolófülkéket is az alapkőzetbe csiszolták, csakúgy mint az ajtókat tartó tokokat és a lámpásoknak szolgáló mélyedéseket. A helyiségek feltárásakor agyagból készült lábosokat, lámpásokat, főzőedényeket,

csak a zsidó lakosság által használt kőkorsót és egy rituális fürdő kőmedencéjének töredékét is megtalálták.

 

A Szentek Szentélyének rekonstrukciója, Heródes templomából, amit Titus légiói i.sz. 70-ben leromboltak. A lerombolt templomból csak a Siratófal maradt meg, amely közelében megtalálták a különleges épület maradványokatForrás: Wikimedia Commons/Ariely/Model in the Israel Museum

Noha az építmény kialakítása első látásra nagyon hasonlít más korábban fellelt sziklasírokhoz, a régészek szinte kizártnak tartják, hogy halottakat rejtettek volna el benne, mert ez a rész a város belsejében volt ebben a korszakban, és a zsidó vallás tiltja a temetkezést a lakott területeken.

(Forrás: MTI)