21 nap alatt fejlesztettek lélegeztetőgépet a Budapesti Műszaki Egyetem magyar kutatói

Vágólapra másolva!
Modern, magyar lélegeztetőgéppel gyógyíthatják azokat a betegeket, akik a koronavírus miatt kerülnek súlyos állapotba, és mesterséges lélegeztetésre van szükségük. A berendezést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) fejlesztették ki magyar kutatók. Ha minden a terveknek megfelelően alakul, májusban megindulhat a sorozatgyártás.
Vágólapra másolva!

A SARS-CoV-2 vírus miatt kialakuló COVID-19 betegség az időseket és a krónikus betegeket súlyosan érinti. Náluk kialakulhat olyan tüdőgyulladás, hogy maguktól levegőt sem tudnak venni, és gépi lélegeztetésre szorulnak. Ennek a biztosításához azonban nem mindegy, milyen készüléket használnak.

Okos lélegeztetőgépekre van szükség

Az új típusú koronavírus úgy betegíti meg a légzőszervet, hogy a légköri levegőben lévő oxigén nem jut át a tüdő ereiben lévő vérbe. A lélegeztetőgépek szerepe, hogy olyan levegőt juttassanak a tüdőbe, aminek az oxigénkoncentrációja magasabb, mint a légköri levegőé, illetve ezt nagyobb nyomással tegyék.

A normális légzés negatív nyomású a légkörhöz képest, a lélegeztetőgépek viszont pozitív nyomással (befújással) juttatják a tüdőbe az oxigént, ami egy szükséges rossz.

– mondta az Origónak dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának orvosa.

Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Polimertechnika Laborjában, ahol a hazai lélegeztetőgép-gyártás megindításának lehetőségeiről tájékozódott, és megtekintette a készülék prototípusát Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ha valakinek a légzőizmaival van baj, de a tüdeje jó, akkor egy teljesen egyszerű, alacsony tudású lélegeztetőgép is megfelelő.

Más a helyzet, ha a légzőizom megfelelően funkcionál, és a tüdő szövete károsodik.

– magyarázta dr. Madurka Ildikó, aki szerint a BME gépészmérnöki karának fejlesztői olyan lélegeztetőgépet hoztak létre, ami nemcsak a koronavírus, hanem más kórokozók (vírusok, baktériumok) által okozott tüdőgyulladással kórházba került betegeket is képes biztonságosan és hatékonyan ellátni oxigénnel.

A magyar lélegeztetőgép Forrás: BME

Tartósan kell biztosítani a lélegeztetést

– mondta az Origónak dr. Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának vezetője, aki szerint modern, 21. századi lélegeztetőgépet készítettek.

A főorvos szerint a COVID-betegek akár két-három hétig is gépi lélegeztetésre szorulhatnak, amihez megfelelő lélegeztetőgépekre van szükség.

Az egyik kiemelt cél, hogy a beteg számára elviselhető legyen a lélegeztetés,

hangsúlyozta dr. Elek Jenő.

A betegek lélegeztetése nagyon leegyszerűsítve úgy történik, hogy a légcsőbe egy csövet vezetnek, és azon keresztül juttatják a tüdőbe az oxigént. A gépet oxigénnel és levegővel táplálják, ezek keverésével alakítják ki a beteg számára szükséges oxigénkoncentrációt, ami általában 20 és 60 százalék között van, de súlyosabb esetekben még növelhetik is ezt az értéket. Végül a gázt meghatározott nyomással engedik a beteg tüdejébe.

A BME kutatói által fejlesztett gép prototípusa Forrás: BME

Természetesen a teljes folyamat ennél jóval bonyolultabb, a gépnek figyelnie kell a beteg oxigénszükségletét, de az sem mindegy, milyen áramlási minta szerint történik a levegő befújása a tüdőbe. Szintén gondoskodni kell arról, hogy a légzőszerv léghólyagocskái légtartók maradjanak.

– mondta dr. Elek Jenő.

Az új lélegeztetőgép prototípusát elképesztően gyorsan, kevesebb mint egy hónap alatt fejlesztették ki - mindössze 21 nap alatt. Az alkatrészek, alapanyagok beszerzése folyamatban van, a prototípusok első sorozatgyártott változata nagyjából két hét múlva várható.