A madarak figyelmeztetik az orrszarvúakat az orvvadászok közeledésére

vöröscsőrű nyűvágó
Vöröscsőrű nyűvágó (Buphagus erythrorhynchus).
Vágólapra másolva!
A madarak figyelmeztetik az orrszarvúakat az orvvadászok közeledésére ausztrál és amerikai kutatók megfigyelései szerint.
Vágólapra másolva!

A keskenyszájú orrszarvúak (Diceros bicornis) és a gyakran az állatok hátán utazó vöröscsőrű nyűvágók (Buphagus erythrorhynchus) viselkedését figyelték meg a szakemberek. Azok az orrszarvúak, amelyek hátán nem utazott nyűvágó, csak az esetek 23 százalékában vették észre a közeledő embereket, ellenben ha a madarak rikoltásukkal segítették a vastagbőrűeket,

azok minden egyes alkalommal észrevették az embereket

- írták a kutatók a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) nőstény és kicsinye Kenyában. Forrás: Origo

A keskenyszájú orrszarvúfajt súlyosan veszélyezteti a vadorzás.

Bár afrikai populációjuk kissé szaporodott az utóbbi időben, vadon már csupán 5630 példány él a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.
Az orrszarvúnak kiváló a szaglása, de nagyon rossz a látása.

Ezért ha egy vadász széllel szemben áll, akár ötméternyire is megközelítheti az állatot

- mondta Roan Plotz, a melbourne-i Victoria Egyetem kutatója.
Az orrszarvúak hátán ücsörgő nyűvágók az állaton élősködő rovarokkal, például kullancsokkal táplálkoznak. Amikor ember közeledik, a madarak gyakran adnak ki hangjelzést, amelynek hatására az orrszarvúak szinte mindig úgy fordulnak, hogy a széliránnyal ellentétesen néznek, tehát abba az irányba, amely felől a legkevesebb szagot tudják észlelni, és amely felől az orvvadászok leggyakrabban érkeznek.

Vöröscsőrű nyűvágó (Buphagus erythrorhynchus). Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6scs%C5%91r%C5%B1_ny%C5%B1v%C3%A1g%C3%B3#/media/F%C3%A1jl:Red_billed_oxpecker_close.jpg

A vöröscsőrű nyűvágót az egyik Kelet-Afrikában beszélt nyelven, szuahéliül Askari wa Kifarunak hívják, amelynek jelentése "az orrszarvú őre". Az afrikai emberek tehát már régóta ismerik a madarak hasznát a nagy szürke emlősök számára.

(Forrás: MTI)