Újabb járványvilágkörkép készült Magyarországon a vírus genetikai adatai alapján

2020.04.08. 23:04

Mi történik most a világban, hol tart a COVID-19 koronavírus-járvány, honnan, merre és milyen utakon terjed? Újabb elemzéseket, valamint néhány fontos és tanulságos hírt közöltek a pécsi virológusok. Mutatjuk a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportjának a Nextstain projekt alapján tett legvalószínűbb becsléseit a vírus genetikai adatai szerint.

Az új koronavírus-járvány útvonaláról és terjedéséről tett közzé újabb adatokat ma a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Kutatócsoportja, akik a Nextstain  projekt segítségével követik valós időben nyomon az új kórokozó fejlődését.

A folyamatosan frissített adatok hatékony elemzése többek között abban segít a világ kutatóinak, hogy jobban megértsék a járvány epidemiológiáját, és javítsák a járványgócok elleni küzdelmet.

A kutatók a járvány jelenlegi terjedését elemeztékForrás: Nextstrain

Minden pillanatban nagy kérdés, hogy mi történik most a világban, hol tart a járvány, honnan, merre és milyen utakon terjed?  A pécsi egyetemi virológiai kutatócsoport ma közösségi oldalán elemezte és mutatta be, hogy jelenleg hogyan néz ki a járvány terjedése a világban. Mutatjuk!

Afrika: egész Afrikára igaz az extrém mértékű alulreprezentáltság, de valószínűleg sokkal nagyobb kiterjedésű a járvány, mint ahogy azt jelenleg látjuk.

Szenegálban két külön transzmissziós láncolat terjed, ami kettő vagy több kezdeti behurcolásra utal.

Kongói Demokratikus Köztársaság: az országban tovább terjed lokálisan a vírus, ahol helyi terjedési láncolatok rajzolódnak ki.

Ázsia: a Japánból közölt 16 szekvenciából 10 a Nile River tengerjáróról származik, ezeket valószínűleg európai és amerikai helyszínekről hurcolták be. Ez ismételten hangsúlyozza a luxushajózás komoly járványtani szerepét, amit a Diamond Princess esetében is láthattuk.

Európa: egész Európára jellemző a járványos gócpontok keveredése, minden országra (hazánkra is) igaz, hogy több forrásból többszöri behurcolás történt.

Izland: az országról több mint 300 szekvenciaadat alapján kirajzolódik, 

hogy mekkora hatása van a fokozott turizmusnak a járványok dinamikájában. 

Az ország ugyanis közkedvelt turistacélpont, így a minták fele külföldön szerzett és turizmussal összefüggésben behurcolt megbetegedés, míg a másik, kisebb fele utal csak a helyi fertőződésekre.  Izland azokhoz az országokhoz tartozik, ahol a lakosság lélekszámára vetítve a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

Észak-Amerika: kiterjedt keveredés egész Amerikán belül; abszolút egységes, államközi fellépést kíván a helyzet, a nem összehangolt mértékű és idejű korlátozások megengedték a hosszú földrajzi távolságokon átívelő terjedést. Ez most tisztán látszik a genetikai adatokból.

Kanadában (Ontario) két genetikai klaszter terjed, ez is többszöri (legalább kettő) alapító hatású behurcolásra utal.

SARS-CoV-2Forrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

Egy világjárvánnyal nézünk éppen szembe, a jelenleg élő generációk első ilyen kihívásával, ami ellen az egyéntől egészen földrészekig mutató nagyságrendben kell közösen fellépnünk  – hangsúlyozták a pécsi szakemberek. – Ha teheti, mindenki maradjon otthon, és szigorúan tartsa be a hatóságok utasításait, mert ezek mind a gyorsabb túllépést szolgálják.

Hozzátették: mindenki nehéz időket él most meg, fontos megérteni, hogy mi és hogyan történik körülöttünk, ezrét remélik, hogy az általuk közölt szakmai információk éppen ezt segítik.