Egyesülő galaxisokat kaptak lencsevégre a kutatók

relativisztikus jet
Jobbról balra: A Clemton Egyetem asztrofizika professzorai, Dieter Hartmann és Marco Ajello és a korábbi doktorátus utáni kutató Vaidehi Paliya annak nemzetközi kutatócsoport tagjai, mely észlelte a két galaxis ütközéséből létrejövő relativisztikus jetet.
Vágólapra másolva!
Először készült felvétel galaxisok ütközéséből eredő, nagy erejű anyagsugárról, úgynevezett relativisztikus jetről.
Vágólapra másolva!

Galaxisok ütközése hozza létre a nagyenergiájú jelenséget

Az amerikai Clemson Egyetem kutatói és külföldi kollégáik készítették az első fotografikus bizonyítékot arról, hogy

egyesülő galaxisok töltéssel rendelkező részecskékből álló anyagsugarat tudnak kilövellni,

melynek sebessége megközelíti a fényét. A kép két fiatalabb, spirálalakú galaxisból kialakuló anyagsugarat mutat - idézte a phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál az Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt.

Tejútrendszerünk legnagyobb szomszédja az Androméda-galaxis. Mellette két szatellitgalaxist lehet megfigyelni. A távoli jövőben az Androméda-galaxis és a Tejútrendszer össze fog ütközni Forrás: Adam Block/University of Arizona

Az anyagsugár vagy plazmakilövellés viszonylag fiatal kora tette lehetővé, hogy a kutatók világosan lássák az eredetét.

A TXS 2116-077, (jobb oldalt) ütközik egy hasonló tömegű, spirál alakú galaxissal relativisztikus jetet hozva létre a TSX központjában. Mindkét galaxisnak aktív galaktikus magja van. Forrás:https://phys.org/news/2020-04-first-ever-photo-proof-powerful-jet.html

Általában olyan nagy erejű a kilövellés fénye, hogy nem látjuk mögötte a galaxist - mondta Marco Ajello, az egyetem professzora.

Ezek az univerzum legerősebb jelenségei

Az anyagsugarak az univerzum legnagyobb erejű jelenségeinek számítanak.

Több energiát bocsátanak ki egy másodperc alatt, mint a Nap egész élettartama idején.

Az energiát sugárzás, intenzív rádióhullámok, röntgensugarak és gammasugarak testesítik meg.
A képet a világ legnagyobb, földi bázisú, 8,2 méter hosszú távcsöve, a Hawaii-szigetek egyik hegycsúcsán álló Subaru segítségével készítették.

Jobbról balra: A Clemton Egyetem asztrofizika professzorai, Dieter Hartmann és Marco Ajello és a korábbi doktorátus utáni kutató Vaidehi Paliya annak nemzetközi kutatócsoport tagjai, mely észlelte a két galaxis ütközéséből létrejövő relativisztikus jetet. Forrás: https://phys.org/news/2020-04-first-ever-photo-proof-powerful-jet.html

Ajello úgy véli, a kutatócsoport a TXS 2116-077 és egy hasonló tömegű galaxis ütközését kapta el, ez már a második ütközésük volt a képen látható gáz mennyiségéből ítélve.
Évmilliárdok múlva a Tejútrendszer is összeütközik a szomszédos Androméda galaxissal a tudósok számításai szerint.

(Forrás: MTI)