Most megtudhatja, milyen élőlények laknak a nyelvünkön

Vágólapra másolva!
Egy kutatócsoport feltérképezte, milyen mikrobák élnek a nyelvünkön.
Vágólapra másolva!

– nyilatkozta a Smithsonian Magazinnak Jessica Mark Welch mikrobiológus.

A kutatásból kiderült, hogy a nyelv peremén a levegőnek jobban kitett oxigénkedvelő Streptococcus nemzetség képviselői élnek. A nyelv belső részein, az oxigénszegényebb régióban ezzel szemben anaerob fajok telepednek meg, közülük kiemelkednek az Actinomyces és a Rothia baktériumok. Az alábbi ábrán megtekinthetők a nyelven megtelepedő főbb mikroorganizmusok.

Forrás: Wilbert et al., Cell Reports, 2020

A baktériumok a nyelven egy nyálkás réteget alakítanak ki maguknak. Ez a biofilm kedvező környezetet biztosít nekik, bizonyos anyagcsere-folyamataik csak ebben a közegben kapcsolnak be, és az antibiotikumoknak is jobban ellenállnak.

Természetesen amit a kutatók feltérképeztek, csak kis szelete a komplett mikrobaközösségnek.

A nyelvünkön több mint 700 különböző baktériumfaj él, és bár az egyes embereknél lehetnek apróbb különbségek, a nyelv flórájának összetétele nagyjából mindenkinél megegyezik.

A szakértők úgynevezett fluoreszcens képalkotó technikával térképezték fel a nyelven élő mikroorganizmusokat. A mintákat 21 egészséges önkéntestől vették. Az eredmények alapján 17 baktériumnemzetség az emberek 80 százalékában megtalálható.

Forrás: Wilbert et al., Cell Reports, 2020

A baktériumok szervezettségének megismerésével a tudósok többet megtudhatnak a testünkben betöltött szerepükről is.

Az eredményekről bővebben a Cell Reports című folyóiratban lehet olvasni.