Videóra vették, ahogy a pingvinek a víz alatt „beszélgetnek”

császárpingvin
A pingvineknek legfeljebb nyolc percig lehet kényelmes a merülés
Vágólapra másolva!
A pingvinek más tengeri madarakhoz hasonlóan gyakran igen hangosak és kommunikatívak. Hogy miért? Többek között azért mert ezzel ismerik fel a párjaikat és a rokonaikat. A kutatók most elsőként rögzítették videófelvételen, ahogy a pingvinek vadászat közben is hangot bocsátanak ki a víz alatt.
Vágólapra másolva!

A pingvinek a költési időszakon kívül az életük nagy részét a tengeren töltik, és alkalmazkodnak a környezethez, ahol táplálkoznak. A rendkívüli madarak emellett híresek extrém búvárképességeikről: képesek akár 20-500 méterre is a vízfelszín alá merülni, hogy megtalálják a legízletesebb halakat vagy krilleket.

A Dél-Afrika-i Nelson Mandela Egyetem Tengeri Apex Predator Kutatóegység (MAPRU) kutatói most arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hangokat adnak ki a víz alatt, vadászat közben.

Ügyesen kommunikálnak a pingvinek a víz alatt is Forrás: Fine America Art

Ennek méréséhez beépített mikrofonokkal ellátott kis videórögzítő egységeket rögzítettek három fajra: királypingvinekre, szamárpingvinekre és bóbitás pingvinekre. A tudósok azért ezeket a fajokat választották, mert jól tükrözik a pingvinek táplálkozási stratégiáinak sokféleségét.

– mutattak rá a szakemberek a The Conversation című lapban publikált tanulmányukban. – A technológia legújabb vívmányainak köszönhetően azonban ez most már lehetővé vált, így a közel öt órás víz alatti felvételek során mintegy 203 vízalatti hangeffektet rögzítettünk.

A tudósok megállapították, hogy a merülések során az összes dallam rövid ideig tartott és a legtöbb „ének" – a rögzített felvételek 73 százaléka – a merülések alsó szakaszában történt.

A videófelvételeken is megörökített kommunikáció körülbelül fele mindhárom pingvinfajnál a táplálkozással hozható kapcsolatba.

A kutatókban azonban most újabb kérdések merültek fel. Hogyan tudnak az állatok ilyen hangot kibocsátani a víz alatt? Hogyan tudják kezelni a mélyben a magas víznyomást? Miért énekelnek víz alatt? Vajon ezek a dallamok minden fajnál ugyanazt az információt jelzik?

Azt remélik, hogy a legújabb technológiai megoldások további betekintést nyújtanak majd a pingvinek lenyűgöző viselkedésébe.