Rengetegen akarnak űrhajósok lenni

Christina Koch amerikai űrhajós űrséta közben
Világűr, 2020. február 5. A Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) által 2020. február 5-én közreadott képen Christina Koch amerikai űrhajós látható űrséta közben január 15-én. Koch a tervek szerint február 6-án tér vissza a Földre, miután 328 napot töltött a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomáson. Jelenleg ő tartja a leghosszabb ideig az űrben szolgálatot teljesítő nők rekordját, így missziója során a tudósok olyan adatokhoz juthattak, amelyeket fel tudnak majd használni a jövőbeni Hold-, illetve Mars-missziók tervezéséhez. MTI/EPA/NASA
Vágólapra másolva!
Több mint 12 ezer nő és férfi jelentkezett asztronautának az amerikai űrkutatási hivatal által kiírt pályázatra.
Vágólapra másolva!

Ez a második legtöbb jelentkezés, amit a NASA asztronautacsoportja valaha kapott. Mind az 50 amerikai államból érkeztek pályázatok az Artemis programra, amely megcélozza a Holdat, majd a Marsot. Most folyik a vizsgálatuk, a kiválasztottak nevét 2021 nyarán hozzák nyilvánosságra.

A NASA februárban jelentette be, hogy űrhajósokat keres.

A jelentkezés feltétele az amerikai állampolgárság, a természettudományos master fokozat és legalább két év szakmai tapasztalat vagy legalább ezer óra repülési kiképzés.

A határidő március vége volt.

Az előző, 2017-es pályázatra rekordszámú, 18 ezer pályázat érkezett, 11 nőt és férfit választottak ki közülük. Kiképzésük januárban fejeződött be. Velük együtt most 48 űrhajós dolgozik a NASA-nál. Az űrutazások kezdete, vagyis a hatvanas évek óta 350 asztronautát képeztek ki az Egyesült Államokban.

(NASA/MTI)