Az állatkertek is bajban vannak a járvány miatt

2020.04.03. 20:12

A járványhelyzet miatt bezárt vidéki állatkertek számítanak támogatóikra, hogy az elmaradó bevételek ellenére is biztosítani tudják az állatok ellátását, az intézmények működését.

A Nyíregyházi Állatparknak segítség a  támogatójegy megvásárlása

Támogatójegy értékesítését kezdte el áprilistól a Nyíregyházi Állatpark. Tájékoztatásuk szerint az egységesen 2300 forintba kerülő kedvezményes belépőjegyet online lehet megváltani április 30-ig, a tiketteket pedig a vásárlástól számított egy éven belül bármikor - a park újranyitása után - lehet felhasználni.

A jegyet megvásárlók az állatpark mintegy ötezer állatának etetéséhez és napi takarmányozásához járulnak hozzá

- olvasható az intézmény honlapján. 

Aki most megveszi az egységesen mindenkinek 2300 forintba kerülő kedvezményes belépőjegyet,  nagyon sokat segít az állatkertnekForrás: https://www.sostozoo.hu/hirek/segito-jegy-akcio-a-nyiregyhazi-allatparkban

A Szegedi Vadaspark is súlyos helyzetbe került

A Szegedi Vadaspark hosszú évek óta lehetőséget biztosít egy-egy állat jelképes örökbefogadására, így a látogatók hozzájárulhatnak kedvencük ellátásához.

A bevételek nélkül maradt intézménynek ezekre a felajánlásokra most még nagyobb szüksége van.

 

Az állatkertek regionális természetvédelmi mentőközpontokként is működnek. A fotón csempészektől elkobzott szalakóták (Coracias garrulus) láthatók.Forrás: http://www.zooszeged.hu/szeged-vadasparkja/termeszetvedelmi-mentokozpont/

Az intézmény Természetvédelmi Mentőközpontját - ahol nemcsak a sérült vagy elárvult állatoknak viselik gondját, hanem a határon elkobzott csempészett példányokat is befogadják - saját bevételeiből működtette. Az állatbarátok ezt a munkát is támogathatják adófelajánlásukkal.

A Pécsi Állatkert tartalákai minimálisak

A március közepe óta zárva tartó Pécsi Állatkert is számít látogatóinak támogatására. Mint azt az intézmény az MTI-vel közölte, gazdálkodási szempontból nagyon nehéz időszakot élnek meg, hiszen tartalékaik - ahogy minden év tavaszára - minimálisra csökkentek, a bevételek növekedése azonban ezúttal elmarad.

A Bennett-kenguruknál (Macropus rufogriseus) már kidugta fejét anyja erszényéből az idei első kis kenguru.Forrás: https://pecszoo.hu/2020/mi-ujsag-a-pecsi-allatkertben/

Azért, hogy az "állatok ellátását akadálytalanul tudják folytatni, illetve dolgozók közül senkinek ne kerüljön veszélybe a megélhetése", a pecszoo.hu oldalon részletezett lehetőségek között egyebek mellett állatok örökbefogadására, adományok utalására biztatják a látogatókat.

A debreceni állatkertben csak két és fél hónapra elegendő élelem van

A debreceni állatkertben két és fél hónapra elég takarmány van az állatok etetésére, a járványhelyzet miatti legnagyobb kihívás jelenleg a munkatársak, a munkahelyek védelme - közölte a kert igazgatója az MTI-vel. Nagy Gergely Sándor kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a turisztikai szektor más szereplőihez hasonlóan az állatkertek is megkapják a járulékkedvezményt.

A Debreceni Állat-és Növénykertben sem állt meg az élet. Idén tavasszal parlagi szamár (Equus africanus asinus) született.Forrás: http://www.zoodebrecen.hu/

"Húsbavágó a helyzet, mert az állatkertek többségében önfenntartóak, a bevételük nagy részét maguk realizálják és nem támogatásból kapják" - jegyezte meg.

Bár március 17-től nem fogadnak látogatókat, a napi feladatok nem csökkentek, az állatokat el kell látni, az üzemszerű működést, a karbantartási feladatokat biztosítani kell, ezért megkeresték az állatkert barátait, támogatóit.

Örömmel fogadnak felajánlásokat legyen az takarmány, a karámokhoz használt festék vagy bármi más.
A debreceni állatkertben a 3 ezer forintos támogatói jegy egész évben kapható, a járványhelyzet idején is megvásárolható online. Emellett továbbra is értékesítik a bérleteket, amelyek felhasználhatóságát kiterjesztik a járvány okozta időszak miatti bezárás időtartamával.

A Kecskeméti Vadaskertben szerencsére nincs probléma

A Kecskeméti Vadaskert nem látogatható,

de az állatok ellátása és a park gondozása zavartalanul működik

- tájékoztatta az állatkert igazgatóhelyettese pénteken az MTI-t. Zomboryné Polyák Irén elmondta: a Kecskeméti Vadaskert március 17. óta zárva tart. Az állatkertben folyó fejlesztéseket leállították és anyagi tartalékaikat az állatok ellátására, a park gondozására fordítják. Támogatói jegyek bevezetését nem tervezik.

Freya, a gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) a Kecskeméti Vadaskertben.Forrás: http://www.zookecskemet.hu/kepgaleria/ujabb-gyurusfarku-maki-szuletett-a-vadaskertben/?kep=467

A Kecskeméti Vadaskert Facebook-oldalán videós és fotós híradásokban számolnak be az állatokkal kapcsolatos érdekességekről és nyereményjátékot is hirdettek. Érdeklődőiktől azt kérték, küldjenek be az állatkertben tett látogatásukkor készült fotókat. A legtöbb szavazatot begyűjtő kép beküldője egy évig érvényes belépőjegyet nyer.

(Forrás: MTI)