Saját fegyverét fordítják a koronavírus ellen

A tapasz, amin a fehérjéből és cukorból felépülő tűk sorakoznak
Vágólapra másolva!
Egy hatékonynak ígérkező vakcina kifejlesztését jelentették be a Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói. A védőoltást - tulajdonképpen a koronavírus fehérjetüskéit - egerekbe adva megfelelő mennyiségű SARS-CoV-2 specifikus antitest kezdett termelődni az állatok szervezetében. A vakcina abból a szempontból is különleges, hogy az immunválaszt kiváltó fehérjéket nem hagyományos injekcióval, hanem úgynevezett mikrotűkkel borított tapasszal juttatják a testbe.
Vágólapra másolva!

Saját fegyverével győznék le az új koronavírust

Az eredményt bemutató tanulmány a rangos Lancet által kiadott EbioMedicine című orvostudományi folyóiratban jelent meg. A kutatás részben korábbi koronavírusokkal kapcsolatos tapasztalatokon alapul.

– mondta Andrea Gambotto, a tanulmány egyik szerzője, az egyetem kutatója.

A kulcs, ami az ajtót nyitja

Habár a koronavírusok fehérjetüskéi különböznek egymástól, a sejtek megszállásának, a vírus szaporodásának módja gyakorlatilag mindegyiknél ugyanaz; a SARS-Cov-2 tüskéi „kulcsként" funkcionálnak, ezeket „illeszti a zárba", vagyis a sejtek felszíni receptoraiba. Miután a fehérjetüskék hozzákötődtek a receptorokhoz, az „ajtó kinyílik"; a vírus membránja egyesül a sejtmembránnal, a kórokozó genetikai állománya pedig a sejtbe kerül.

Egy másik védőoltás már a klinikai vizsgálatok szakaszába lépett, az a vírus hírvivő RNS-ével (mRNS) kapcsolná be a szervezet védelmi reakcióját.

A Pittsburghi Egyetem fejlesztése ezzel szemben a kórokozó fehérjéjén alapul, amit mesterségesen, laboratóriumban állítanak elő a szakemberek.

A készítmény a PittCoVacc nevet kapta (a Pittsburghi Koronavírus Vakcina rövidítése).

Nemcsak a szervezetet védekezésre ösztönző molekula más, bejuttatásának módja sem a megszokott. A kutatók egy olyan, mindössze hüvelykujj méretű tapaszt készítettek, amin 400 mikronagyságú tű sorakozik.

E mikrotűk juttatják be a koronavírus tüskéjét alkotó fehérjét a bőrbe, ahol az immunreakció a legerősebb.

A mikrotűk nem fémből készülnek, hanem fehérjéből és cukorból épülnek fel, így szimplán feloldódnak a bőrben. Alkalmazásuk fájdalommentes.

A tapasz, amin a fehérjéből és cukorból felépülő tűk sorakoznak Forrás: UPMC

Tömeggyártása egyszerű, és még hűteni sem kell

Az immunválaszt katalizáló vírusfehérjét "sejtgyárban" állítják elő, ami a SARS-CoV-2 fehérjetüskéjét expresszáló sejtkultúrák egymásra rakott rétegeit jelenti.

A kutatók szerint a rendszer nagy előnye, hogy skálázható, vagyis a rétegek számának növelésével fel lehet pörgetni a fehérjetermelést.

A fehérjék tisztítása, valamint a mikrotűk formába öntése szintén megvalósítható ipari szinten.

"Az oltások fejlesztésénél általában nem kell a skálázhatóságra gondolni, amikor azonban egy világjárvány kellős közepén vagyunk, és minél előbb szükségünk van a vakcinára, ez az első dolog, amit számításba kell vennünk" – mondta Gambotto.

Az új védőoltás másik nagy előnye, hogy szobahőmérsékleten eláll, így szállításkor, tároláskor nem kell a hűtéséről gondoskodni.

Ugyancsak fontos szempont, hogy a mikrotűk akkor sem veszítenek hatékonyságukból, ha gammasugarakkal sterilizálják őket.

Mikor lesz ebből használható vakcina?

A PittCoVacc-ot első körben egereken tesztelték, és az eredmények nagyon biztatóak: az oltás beadását követően két héten belül megjelentek a rágcsálókban a SARS-CoV-2 ellenes antitestek. A MERS-CoV-val kapcsolatos korábbi kutatásokból kiindulva a szakértők úgy számolnak,

az új vakcinával nagyjából egy évre szóló védettség érhető el.

A kutatók most az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) engedélyére várnak, hogy a humán klinikai próbákat megkezdjék.

A vakcinát most embereken fogják tesztelni Forrás: UPMC

És hogy mikor lesz ebből működő vakcina? Maga az engedélyeztetési eljárás néhány hónapot vesz igénybe, az emberi kísérletek időtartama pedig legalább egy év, ha nem több.

– mondta Louis Falo dermatológus, aki szintén részt vett az oltás fejlesztésében.