Európai díjra jelölik a fővárosi állatkert hulladékcsökkentési programját

állatkert
A Fővárosi Állat- és Növénykert főkapuja
Vágólapra másolva!
Európai díjra jelölik a Fővárosi Állatkert hulladékcsökkentési programját, a budapesti intézmény különböző környezetvédelmi intézkedéseket vezetett be a zöldebb működés érdekében - hangzott el csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Vágólapra másolva!

Az előző év novemberében az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében egy 9 napos programsorozatot szerveztek, ahol érzékeltetni akarták az érdeklődőkkel a napjainkban felhalmozódó szeméttermelés problémáját - közölte Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.
Hozzátette, hogy a látogatókat az intézmény bejáratánál többek között egy nagy méretű szemétszörny és cigarettacsikk-akvárium fogadta, ezáltal kézzelfogható lett, hogy egy ekkora méretű intézmény mennyi hulladékot termel egyetlen nap alatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykert főkapuja. Forrás:https://zoobudapest.com/orizzuk-ertekeinket/kepzomuveszeti-alkotasok

A programsorozat idején bemutatót tartottak a kerttulajdonosok számára a különböző komposztálási lehetőségekről és játékos, kézműves programok révén ismereteket adtak a gyermekeknek a háztartási hulladékok lehetséges felhasználásáról.
A fővárosi állatkert arra törekszik, hogy saját működése minél inkább környezetbarát legyen. Az intézmény célként tűzte ki, hogy

területén az eldobható hulladékok aránya csökkenjen, az újrahasznosított termékek mértéke pedig növekedjen.

A vendéglátóhelyeken már megközelítőleg egy évtizede újabb és újabb intézkedéseket hoznak a környezetbarát működés érdekében. Az ételeket gabonából préselt tányéron szolgálják fel, a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizét használják fel az állatházak fűtésére,

a jövőben pedig be fogják tiltani a PET palackokat az állatkert területén.

A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a tavaly novemberi Európai Hulladékcsökkentési Hétre szervezett magyarországi programok közül vállalati kategóriában az állatkert kilenc napos közönségprogramját találta a legjobbnak folytatódnak, ezáltal a budapesti intézmény képviseli Magyarországot az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nemzetközi döntőjében.

A Fővárosi Növény- és Állatkert a Széchenyi Gyógyfürdő termálvizét használja fel az állatházak fűtésére. Forrás: http://www.szechenyifurdo.hu/galeria/szechenyi-galeria-9

Az Európai Bizottság kezdeményezésére 2012 óta tartják meg novemberben az Európai Hulladékcsökkentési Hetet szerte Európában. Tavaly 30 ország vett részt a kezdeményezésben körülbelül 16 ezer programmal, a hulladékcsökkentést ösztönző programokkal. Magyarországon 410 regisztrált esemény valósult meg, köztük a Fővárosi Állat- és Növénykert akciói - hangzott el a műsorban.

(Forrás: MTI)