Több mint 700 ezer fertőzést akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal

koronavírus korona vírus fertőzés járvány betegség Kína Vuhan mintavétel védőruha
A medical worker takes a swab sample from a person to be tested for the COVID-19 novel coronavirus in Wuhan, China's central Hubei province on March 30, 2020. - Wuhan, the central Chinese city where the coronavirus first emerged last year, partly reopened on March 28 after more than two months of near total isolation for its population of 11 million. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
Vágólapra másolva!
Több mint 700 ezer Covid-19-esetet akadályozhattak meg Kínában a korlátozásokkal egy új nemzetközi tanulmány szerint, amely a Science tudományos folyóiratban jelent meg.
Vágólapra másolva!

A új koronavírus okozta járvány miatt bevezetett korlátozások első 50 napjában sok nappal késleltethették a kórokozó Vuhan városán - a kiinduló ponton - kívüli terjedését, ezzel akadályozhatták meg az óriási esetszámot - írta a medicalxpress.com a nemzetközi kutatócsoport írására hivatkozva.
Az eredmények segíthetik azokat az országokat, amelyek még a járvány korai szakaszában járnak.

"Az 50. napon, vagyis február 19-én Kínában mintegy 30 ezer volt az igazolt Covid-19-es esetek száma. Elemzésünk alapján a vuhani utazási tilalom és az országos veszélyhelyzeti intézkedések nélkül több mint 700 ezer új igazolt eset lett volna Vuhanon kívül ebben az időpontban.

Úgy tűnik,

a kínai korlátozások sikeresen szakították meg a fertőzések láncolatát,

vagyis megakadályozták a kapcsolatot a fertőzöttek és a többi ember között" - mondta el Christopher Dye, az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatók egyedülálló adatkészletből dolgoztak. Vizsgálták az esetjelentéseket, az emberek helyváltoztatási adatait és az egészségügyi beavatkozások információit, ezek összevetésével nyomozták a betegség terjedését és megállítását. Megnézték 4,3 millió ember kiutazását Vuhanból a város lezárása előtti időből, valamint minden érintett kínai város napi esetjelentéseit és korlátozó intézkedéseit.

Mintát vesznek Vuhanban Forrás: AFP/Hector Retamal

"Mivel a vizsgált időszakba beleesett a tavaszi szünet és a kínai holdújév, a mobiltelefonok cellainformációi alapján össze tudtuk vetni a Vuhanba tartó és onnan máshová irányuló utazások mintázatát a járvány idején és az előző két év azonos időszakában. Az elemzés az utazások rendkívüli csökkenését mutatta ki a január 23-i tilalom után. Az így nyert adatok alapján ki tudtuk számítani, mekkora lehetett volna a Vuhannal kapcsolatos esetszám Kína-szerte" - magyarázta Ottar Bjornstad, a Pennsylvaniai Állami Egyetem biológusa.

A modellel azt is megmutatták, hogy

Vuhan lezárása több nappal is elodázta a betegség megjelenését más városokban.

"A késés időt adott a felkészülésre több mint 130 városban" - mondta Tien Huaj-jü, a Pekingi Egyetem epidemiológusa. Ezekben a városokban egyebek mellett

leállították a tömegközlekedést, bezárták a szórakozóhelyeket és megtiltották a gyülekezést.

Ennek eredményeként 33 százalékkal kevesebb igazolt esetről számoltak be a járvány első hetében, mint azokban a városokban, ahol nem hozták meg ezeket az - első szintűnek nevezett - intézkedéseket.

Noha a lezárásokkal eddig igen alacsonyra sikerült szorítani az esetszámokat, ez semmiképp sem jelenti azt, hogy Kína túl van a veszélyen.

"Mivel a populációnak csak egy töredéke fertőződött meg, sokkal nagyobb tömeg van még kitéve a betegségnek. A betegség újra terjedésnek indulhat az országon belüli és a behozott esetekkel" - tette hozzá Tien.

Arról, hogy milyen hatékonyan védekezett, védekezik Kína a vírus ellen, itt is bővebben írtunk.