Ritkítja bölényállományát a Yellowstone Nemzeti Park

amerikai bölény wyoming yellowstone national park bisons lamar valley America american bison American National Park ANIMAL BISON bison bison Countryside Day HORIZONTAL Mammal NATIONAL PARK Nature No People NORTH AMERICA
Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban
Vágólapra másolva!
Több száz példánnyal ritkítja bölényállományát idén az amerikai Yellowstone Nemzeti Park, ahol a közelmúltban csaknem 550 egyedet fogtak be, hogy nagy részüket leöljék.
Vágólapra másolva!

Az összeterelt példányokon túl az amerikai indián törzsek vadászai nagyjából 270 bölénnyel végeznek.

A park illetékesei szerint az éves állományritkítás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzák a marhákra veszélyes - a teheneknél vetélést okozó - brucellózis terjedését a Yellowstone régióban.

A park idén 600-900 egyeddel akarja csökkenti a 4900 egyedet számláló állományt. Az adatok szerint legkevesebb 822 bölényt ölnek le vagy szállítanak el a park területéről.

Bölények a Yellowstone Nemzeti Parkban Forrás: hemis.fr via AFP/FRILET Patrick / hemis.fr/Frilet Patrick / Hemis.Fr

A park biológusa, Chris Geremia szerint a befogott állatok közül 442-őt jelöltek ki leölésre. Az állatok húsát az amerikai indián törzsek között osztják szét.

A megmaradó 105 egyed valószínűleg egy karanténprogramba kerül, amelynek célja, hogy betegségektől mentes bölényeket telepítsenek át a parkon kívüli területekre.

Az éves gyakorlatot régóta sok kritika éri az állatvédők és az amerikai Kongresszus néhány tagjának részéről. Természetvédők egy csoportja nemrég keresetet nyújtott be Washingtonban, azt kérve, hogy a Yellowstone bölényeire is terjesszék ki a veszélyeztetett fajokról szóló törvény által biztosított védelmet.

Az Egyesült Államok Halászati és Vadvédelmi Szolgálata korábban többször is elutasította az állatok védelmére irányuló kérelmeket.