Másképp és máshol értelmezi az agy a beszédet és a dalt

agy Brain atoms, illustration ARTWORK DIGITALLY GENERAT DIMENSIONAL THREE BIOLOGY BIOLOGICAL ANATOMY ANATOMICAL MEDICINE AND HEALTH HEALTHCARE MEDICINE HUMAN HEAD BLUE COLOUR CAST SIDE VIEW ATOMS ATOMIC NEUROLOGY NEUROLOGICAL BRAIN PURPLE
Emberi agy illusztrációja
Vágólapra másolva!
Mind a beszéd, mind a dal egyedülállóan emberi hangmegnyilvánulás, és mindkettő a fülünkön megy be, mégis az előbbit a bal, az utóbbit a jobb agyféltekénkkel dolgozzuk fel. Vajon miért ez a szigorú munkamegosztás?
Vágólapra másolva!

Régóta ismeretes, hogy a két agyfélteke hangfeldolgozásért felelős területe, a hallókéreg nem egyformán aktiválódik, ha beszédet, illetve ha zenét hallunk, de ennek a munkamegosztásnak az idegélettani alapjairól keveset lehetett tudni. A montréali Neurological Institute-Hospital (röviden: a Neuro) és a McGill University munkatársai a francia Inserm zenei kutatóintézetnél dolgozó Benjamin Morillon irányításával a Science folyóirat legutóbbi számában közöltek egy tanulmányt, amelyben megmutatják, hogy a bal és a jobb hallókéreg idegsejtjei a hang más és más jellegzetességeire érzékenyek:

a bal oldal az időzítésre van kihegyezve, amely a szövegértés szempontjából kulcsfontosságú, a jobb oldal viszont a hangszínt és hangmagasságot meghatározó spektrális komponensre, ami a dallamfelismeréshez elengedhetetlen.

A kutatók 100 énekfelvételt készítettek: valamennyin egy szopránhang énekel egy-egy mondatot. A 100 felvétel 10 mondat és 10, kimondottan a kísérlethez komponált dallam összes lehetséges kombinációját lefedte, ezért a szöveg és a zene semmilyen következetes módon nem kapcsolódott egymással. Ezt követően a felvételeket e két alapvető hallási dimenzió, a hangspektrum és az időbeliség mentén eltorzították, és 49 kísérleti résztvevőt arra kértek, hogy próbálják meg a szavakat, illetve a dallamot kivenni. A kísérletet angol és francia anyanyelvűekkel egyaránt elvégezték a jobb reprodukálhatóság és általánosíthatóság kedvéért.

Mindkét anyanyelvű beszélőknél azt tapasztalták, hogy az időbeli dimenzió eltorzítása nehézséget okozott a szöveg értelmének megértésében, de nem akadályozta a dallam felismerését, és viszont: a spektrális összetevők torzítása a dallamot tette felismerhetetlenné, a szöveg tartalmának megértését viszont nem érintette.

Ez azt bizonyítja, hogy a beszéd és a dallam feldolgozása más és más akusztikai jellegzetességeken alapul.

A résztvevők agyát funcionális MRI-képalkotással figyelték a felvételek hallgatása közben, hogy kiderítsék, hogyan reagál az agy a hang különböző sajátságaira. A kutatók azt találták, hogy a beszédfeldolgozás a bal, a dallamfeldolgozás viszont a jobb oldali hallókéregben zajlott. A bal hallókéreg idegi aktivitása a bemutatott mondat tartalma szerint változott, de az ugyanazon mondathoz kapcsolt különböző dallamok nemigen befolyásolták. A jobb hallókéregben épp ellenkezőleg, a dallami minőség befolyásolta az aktivitást, míg a dallamhoz kapcsolódó szöveg jobbára lényegtelen volt.

A kutatók ezután arra voltak kíváncsiak, miként hat az egyes hangbéli dimenziók mentén történő torzítás az agyi aktivitásra. Kiderült, hogy a spektrális torzítás csak a jobb oldali hallókéreg aktivitását érintette dallamfeldolgozás közben, míg az időbeli torzítás kizárólag beszédértés közben és csak a bal oldali hallókéreg aktivitását befolyásolta.

Ezzel további bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a két agyféltekében látott különböző válaszok az inger által hordozott akusztikus információ jellegétől függenek.

Forrás: Science Photo Library/MEHAU KULYK/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Mehau Kulyk/Science Photo Librar

Korábbi állatkísérletekben megmutatták, hogy a hallókéreg különböző idegsejtjei a spektrális és időbeli jellemzők sajátos kombinációira válaszolnak, és pontosan be vannak állítva azokra a hangokra, amelyek az állat számára a természetes környezetében lényegesek, például mert a fajtársak közötti kommunikációban használatosak. Emberi újszülötteken végzett régebbi kísérletekből az is nyilvánvalóvá vált, hogy a beszéd-zene féltekei specializáció nem olyasvalami, ami életünk során a kétféle hangingernek való kitettség alakít ki, hanem már születésünkkor „be van huzalozva" az agyunkba. Már néhány órás újszülöttek agya is jobb agyféltekés aktivitással válaszol a zenei hangfelvételekre, míg e felvételek eltorzított, kevésbé harmonikus változatai egyre kisebb aktivitást idéztek elő a jobb hallókéregben, és inkább a bal agyféltekét mozgósították.

Az emberek esetében a beszéd és a dal egyaránt fontos kommunikációs formák, amelyek ugyanazt az érzékelési csatornát:

a hallást használják, ezért agyunknak komoly kihívást jelent a hangzó anyag nyelvi és zenei tartalmának egyidejű elemzése.

A hangok spektrális és időbeli aspektusa közül a zene az előbbire, a beszéd az utóbbira építkezik, és a most megjelent tanulmány azt igazolja, hogy a féltekék szerinti specializáció valószínűleg egyfajta optimális munkamegosztást biztosít a kétféle kommunikációs mód feldolgozására.

– nyilatkozta Philippe Albouy, a tanulmány írója. – Munkánkban megmutatjuk, hogy a féltekei specializáció a beszéd, illetve a zene szempontjából lényeges akusztikai jellegzetességekhez köthető, így eredményünk összekapcsolja korábbi ismereteinket az idegi szerveződéssel kapcsolatos tudással."