Az óceánvíz melegedése miatt egyre több a bálnák és a hajók ütközése

2020.03.30. 21:23

Az óceánvíz melegedése miatt bizonyos bálnafajok egyre gyakrabban "rátévednek" a hajózási útvonalakra táplálékkeresés közben, ami jelentősen növeli a halálos kimenetelű összeütközések kockázatát a vízi járművek és a tengeri emlősök között.

A ritka kékbálna az egyik baleseteknek legjobban kitett cetfaj

A kutatók szerint az Egyesült Államok keleti partvonala mentén a ritka északi simabálnák, míg a nyugati oldalon a kék bálnák esetében növekszik a szerencsétlen találkozások száma. Kalifornia partjainál 2018-ban az előző évekhez képest megháromszorozódott az esetek száma, ami legkevesebb tíz incidenst jelent. 

Kék bálna (Balneoptera musculus).Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-51553381


A szakemberek és a természetvédők szerint amikor egy bálna elpusztul egy ütközésben, a tetem gyakran lesüllyed a tengerfenékre és nem sodródik ki a partra,

vagyis a halálos kimenetelű incidensek száma sokkal magasabb a regisztrált eseteknél.

A hajónak ütközés az egyik leggyakoribb baleseti halálok a nagytestű bálnák esetében, csakúgy, mint a halászhálókba gabalyodás. 

Északi simabálna (Eubalaena glacialis) borjávalForrás: Wikipedia

Természetvédők, tudósok és állatbarátok próbálják elérni a londoni székhelyű Nemzetközi Tengerészeti Szervezetnél, hogy lépjen fel a bálnák védelmében, ám a sikerhez a hajózási ipar egészével való együttműködésre van szükség.

A víz melegedése miatt változnak a cetek vándorlási útvonalai

Tavaly legkevesebb három északi simabálna pusztult el hajóval való összeütközés miatt, ami egy alig 400 egyedet számláló populáció esetében veszélyesen magas arányt jelent.

Egy északi-simabálna (Eubalaena glacialis)  a New Brunswick és Nova Scotia kanadai tartományok közt fekvő Fundy-öbölben.Forrás: https://tos.org/oceanography/article/rapid-climate-driven-circulation-changes-threaten-conservation-of-endangere

Mindhárom incidens a Kanada partjainál lévő Szent Lőrinc-öbölben történt. A szakemberek szerint a tengeri emlősök egyre többször keresik fel a területet táplálkozás céljából, miután az új-angliai partoknál emelkedik a vízhőmérséklet.

A kutatók szerint a globális felmelegedés hatására megváltozó óceáni környezet miatt az északi simabálna és néhány másik faj is egyre gyakrabban elhagyja a hajóforgalomtól távol eső védett övezeteket. "Amikor egy fő táplálékforrásuk odébbáll, akkor elkezdenek új zsákmányszerző helyek után kutatni" - magyarázta Nick Record, a Maine állambeli East Boothbay-ben működő Bigelow Óceántudományi Laboratórium munkatársa.

Kék bálna (Balneoptera musculus).Forrás: https://www.worldwildlife.org/species/blue-whale

A kutatók szerint az Egyesült Államok nyugati partvonala mentén a 2000-es években kezdett növekedni a halálos kimenetelű ütközések kockázata, ahogy a kékbálna-populáció elkezdett egyre északabbra húzódni az Északi-Csendes-óceánban.

(Forrás: MTI)