Genetikailag stabil lehet az új koronavírus, és ez jó hír

A koronavírus (sárgával) egy sejtet (kék) támad az elektronmikroszkópos felvételen
Vágólapra másolva!
A különböző országokból nyert vírusminták elemzése alapján az elmúlt időszakban több jelentés is azt találta, hogy a COVID-19-et okozó SARS-CoV-2 vírus viszonylag ritkán mutálódik. Ez jó hír lehet a vakcina fejlesztése szempontjából, amely ha elkészül, akár hosszú évekig hatékony lehet.
Vágólapra másolva!

Akárcsak az élőlények, a vírusok is mutálódnak idővel, mivel replikációjuk nem tökéletes: bizonyos mutációk előnytelenek lehetnek, ekkor a természetes szelekció közbelép, és kiszelektálja az "életképtelenné" vált törzseket, míg másoknál a genetikai változások semlegesek vagy éppen előnyösek.

A SARS-CoV-2-nél a kutatók azt figyelték meg, hogy a járvány kirobbanása óta viszonylag kevésszer mutálódott.

A kórokozó által leginkább sújtott Olaszországban egy kutatócsoport feltérképezte a helyi vírus genetikai állományát, ezt követően pedig összevetette annak a törzsnek a genomjával, ami két hónappal ezelőtt fertőzött Kínában. Az eredmények szerint a rohamosan terjedő koronavírus az elmúlt időszakban genetikailag keveset változott.

– írta kiadott közleményében Stefano Menzo virológus, az Ancona University Hospital professzora. Hozzátette: más vírusoknál ennyi idő elteltével már több tucat új mutációt azonosítottak volna.

Ez egy nagyon jó hír Menzo szerint, mert ha a vírus genomja ennyire stabil, a potenciális vakcinák hosszú ideig, akár évekig hatékonyak lehetnek.

A koronavírus (sárgával) egy sejtet (kék) támad az elektronmikroszkópos felvételen Forrás: NIAID/Flickr

Az amerikai koronavírus sem mutálódott sokat

Egy amerikai kutatócsoport hasonló következtetésekre jutott, mint olasz kollégáik. Ők az USA-ban terjedő vírus genomját vetették össze a vuhani változattal, és mindössze 10 genetikai eltérést találtak.

– magyarázta Peter Thielen molekuláris genetikus, a Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory kutatója.

Ebben az esetben nem kell minden évben új védőoltást fejleszteni, mint az influenzánál – aminek mutációs rátája sokkal magasabb a koronavírusénál – hanem elég lesz egyetlen vakcinát elkészíteni, ami aztán hosszú ideig védelmet biztosít a SARS-CoV-2 ellen.

Természetesen a virális genetikai állomány dinamikus, így az új koronavírus diverzifikálódása elkerülhetetlen. Ettől a folyamattól azonban a szakértők szerint nem kell tartani, ez a vírusok életciklusának természetes része.

Érdemes figyelembe venni viszont, hogy a fenti kutatás még csak előzetesnek tekinthető, jóval nagyobb minta tanulmányozására van szükség ahhoz, hogy végleges konklúziókat lehessen levonni. Az eddigi fejlemények mindenesetre biztatóak.