Kilenc napig is aktív maradhat a koronavírus a mobiltelefonokon

2020.03.26. 16:14

A koronavírus akár kilenc napig is életben maradhat a mobiltelefonokon, kivéve, ha azokat is megfelelő gyakorisággal fertőtlenítik.

A Covid-19 vírus bármilyen felületen képes életben maradni

Mivel a koronavírus-járvány idején a szokásosnál is többször használjuk a mobiltelefonjainkat kapcsolattartás vagy tájékozódás céljából, a tisztítás, illetve fertőtlenítés nélküli telefonok,

amelyeket naponta akár több százszor is megérinthetünk,

komoly higiéniai kockázatot jelentenek.

A Covid-19 vírus bármilyen felületen képes a túlélésreForrás: BSIP/IMAGE POINT FR - LPN / BSIP/Image Point Fr - Lpn

A koronavírus külső környezetben való túlélését vizsgáló kutatások kimutatták, hogy a Covid-19 a körülményektől függően akár több mint egy héten át is képes lehet fém, üveg és műanyagfelületeken életben maradni.

A koronavírus a mobiltelefon érintőlapján több mint egy hétig is életben maradhatForrás: Science Photo Library/DESIGN CELLS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Design Cells/Science Photo Libra

Nigel McMillan professzor, aki a Griffith Egyetem fertőzőbetegségek és immunológus szakembere azt tanácsolja,

hogy mindenki fokozott óvatossággal járjon el, ha a telefonját nyilvános helyen használja.

„A COVID-19 bármilyen felületen képes életben maradni, és az minél nedvesebb, annál hosszabb ideig él "- mondta McMillan professzor a MailOnline-nak nyilatkozva.

A legjobb telefon fertőtlenítő eszköz az alkoholos törlőkendő

„A legbiztosabb dolog a fertőzés kockázatának csökkentésére, ha úgy tekintünk a telefonunkra, mint a kezünk meghosszabbítására" –hívja fel a figyelmet a professzor az utcai vagy nyilvános helyen való mobilhasználat egyik szabályára.

A koronavírus elleni védekezésnek ki kell terjednie többek között a mobiltelefonok rendszeres fertőtlenítésre isForrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

„Ne tegye le senki a telefonját véletlenszerű helyekre, ha ezt el tudja kerülni, és tisztítsa meg minden alkalommal, amikor valaki más is megérinti, mivel a vírus sokkal hosszabb ideig élhet rajta, mint gondolnánk" - figyelmeztet a szakértő.

Akár több százszor is megérinthetjük naponta a telefon képernyőjétForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Liu Chan

McMillan professzor azt  tanácsolja, hogy az eszközök tisztításához használt törlőkendők

legalább 60 vagy 70% alkoholt tartalmazzanak, a biztos fertőtlenítő hatás érdekében.

Az Apple pedig azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy a telefonok folyamatos fertőtlenítéséhez használjanak 70% izopropil-alkohol tartalmú törlőt, vagy Clorox fertőtlenítő törlőt.

Alkoholos törlőkendőForrás: Domszky László

A mikroszálas kendő képes a kórokozókat felvenni az eszközökről, de ezeket használat után nagy hőmérsékleten ki kell mosni,

hogy garantáltan elpusztuljanak a mikorbák.

Szappanos vizet azonban nem ajánlott használni a tisztításhoz, mivel a víz még egész kis mennyiségben is károsíthatja a telefont. Az aeroszolos spray-ket, fehérítőket és csiszolóanyagokat szintén kerülni kell a fertőtlenítésnél.