Milyen fájdalom- és gyulladáscsökkentőt szabad járvány idején szedni?

vitamin, gyógyszer, tabletta variety female HAND ANATOMY healthcare and medicine healthcare drug remedy pharmaceutical MEDICINE AND HEALTH medical drug MEDICINE MEDICAL EQUIPMENT medical painkiller preventative healthcare unhealthy illness in
Tabletta helyett együnk több gyümölcsöt
Vágólapra másolva!
Világszerte felröppent a hír, hogy az egyik legkedveltebb láz- és fájdalomcsillapító szer, az ibuprofén fogékonyabbá tehet a fertőzésre és még a betegség lefolyását is jelentősen súlyosbíthatja. A hír március 11-én a mérvadó Lancet orvosi folyóiratban jelent meg, ám a különféle gyógyszerész- és orvosszervezetek gyorsan cáfolták a figyelmeztetést. Lássuk, mi a tudomány jelenlegi álláspontja!
Vágólapra másolva!

Kedden még ijesztő hírek reppentek fel arról, hogy az, aki tapasztalja magán az új koronavírus tüneteit (tehát többek közt a huzamosabb ideje fennálló magas lázat, testszerte fájdalmakat és általános gyengeséget), kerülje az ibuprofen szedését. Bázeli és thessaloniki kutatók ugyanis arra figyelmeztettek, hogy

egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek kiszolgáltathatják a szervezetet a SARS-CoV-2 vírusnak, ezáltal súlyosbíthatják a kórokozó hatásait.

Felsorolásukban megemlítették az egyik legkedveltebb szert, az ibuprofént. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert (NSAID) széles körben fájdalom- és lázcsillapításra használják.

Cáfolták, hogy a rutinból vásárolt ibuproféntartalmú gyógyszerek veszélyesebbek lehetnek Forrás: Cultura Creative/Maria Fuchs

A mérvadónak számító orvosi lap, a Lancet tanulmánáynak Olivier Véran francia egészségügyi miniszter is hitelt adott, aki azóta több helyen népszerűsítette, hogy „használjunk inkább paracetamolt az ibuprofénnel szemben". Hozzátette azt is, hogy ha az ibuprofént „az egészségügyi szakemberek írták fel, akkor természetesen rajtunk múlik, hogy bevesszük-e vagy sem". Ezután

néhány gyógyszergyártó cég is kijelentette, hogy tisztában van a nem-szteroid gyulladáscsökkentő termékek, köztük az ibuprofén használatával kapcsolatos aggodalmakkal az új koronavírus tünetei kapcsán.

Ugyanakkor azt is közölték, hogy a fogyasztói biztonság az elsődleges prioritásuk, de jelenleg nem áll rendelkezésükre tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az ibuprofén fogékonyabbá tehet a fertőzésre vagy hogy a betegség lefolyását jelentősen súlyosbíthatja.

Az eredeti hipotézist az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Klinikai Farmakológiai Társaság március 19-én cáfolta.

Ma cáfolatot jelentetett meg a Science tudományos magazin is. Mint írják, a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereknek (NSAID) a jelenlegi kutatások szerint sem pozitív, sem negatív hatásuk nincs a COVID-19 betegek állapotára. Szedésük elhagyása viszont súlyosbíthat más - a koronavírustól független - egészségi állapotokat, így semmiképp sem ajánlott a más szerekre való áttérés. Különösen óvnak attól, hogy erősebb, de veszélyesebb ópiáttartalmú fájdalomcsillapítókat szedjenek a betegek a hagyományos szerek helyett.