Azonosíthatták a legelső koronavírusos beteget

koronavírus
A WHO világjárványnak minősítette a koronavírus-járványt
Vágólapra másolva!
Egy Hupej tartományban élő 55 éves ember lehet az első, aki az új koronavírussal fertőződött. Az érintett 2019. november 17-én kapta el a kórt.
Vágólapra másolva!

Az addig ismeretlen betegségről 2019 decemberében kezdtek érkezni az első hírek, melyek szerint a mára világméretűvé váló járvány kiindulópontja egy vuhani halpiac volt. Azóta kiderült, az első fertőzöttek közül többen egyáltalán nem fordultak meg a szóban forgó helyen.

A kutatók azt gyanítják a SARS-CoV-2 vírus eredeti gazdaszervezete a denevér volt, és valószínűleg egy köztesgazda révén került át emberre. A kórokozó azóta állatok közvetítése nélkül, emberről emberre terjed.

A tudósok két okból keresik az úgynevezett "zéró pácienst":

egyrészt, mert esete információkkal szolgálhat a vírus terjedéséről, másrészt be tudnák azonosítani az állatot, ami átadhatta az embernek az új koronavírust.

November 17. után december 15-ig napi 1-5 új fertőzést regisztráltak, ez után azonban robbanásszerűen megnőtt az új esetek száma. Dr. Csang Csicsian, a Hupeji Tartományi Kórház légzőszervi osztályának főorvosa december 27-én jelentette, hogy új koronavírus terjed, ekkor már több mint 180-an voltak megfertőződve a kórokozóval.

A szakértők tovább keresik a korai pácienseket; az sem elképzelhetetlen, hogy még régebbi megbetegedéseket fognak azonosítani.