A szabadságharcra emlékezve engedték szabadon a hortobágyi gólyákat

gólya, madárkórház
A madárkórházban ápoltak is egyenlő eséllyel foglalhatnak más gólyákkal fészket
Vágólapra másolva!
Sérülésekből felépült, gyorsan leváló nemzeti színű szalaggal is megjelölt gólyákat engedtek szabadon szombaton a Hortobágyi Madárparkban. A hétvégén összesen tizenkét gólya nyeri vissza a szabadságát. A jelképes eseménnyel a szervezet az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezik. A gólyákon kívül a gyógyult egerészölyvek is visszanyerik szabadságukat.
Vágólapra másolva!

Kokárdával ékesítve repülnek a magasba

Minden év március 14-15-én, így ezen a hétvégén is meggyógyult és átteleltetett gólyákat engednek szabadon a Hortobágyi Madárparkban.

A gólyák, mint igazi magyar madarak, pontosan ezeken a napon érkeznek vissza Afrikából, és így a madárkórházban ápoltak is egyenlő eséllyel foglalhatnak velük fészket.

Déri János igazgató-állatorvos (jobbra) gyorsan leváló nemzeti színű szalagot köt egy sérülésből felépült gólyára a szabadon engedése előtt a Hortobágyi Madárparkban 2020. március 14-én Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A madarak tehát nem szokásoknak, hanem a biológia dinamikájának engedelmeskednek.

– tájékoztatott a Hortobágyi Madárpark. – A kokárdákat természetesen úgy rögzítjük, hogy az elengedés pillanatában, de legkésőbb az első szárnycsapások után leessenek, hogy ne zavarják a madarakat további életükben.

Sérülésből felépült, gyorsan leváló nemzeti színű szalaggal is megjelölt gólya Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A mostani szabadon bocsájtásra készülődő fehér gólyák az egész telet a szabadban töltötték, a hideghez is jobban hozzászoktak, és sokkal jobb kondícióban engedték el őket, mint amiben vad társaik vannak.

Miért pont ekkor engedik a gólyákat szabadon?

A Hortobágyi Madárparkban az elengedést minden gyógyult madár esetében a természetbe való fokozatos visszavezetés előzi meg. A madárkórházban ugyanis megszokták az ember közelségét a madarak, amiket ismét el kell „vadítani".Hogy ez mit jelent?

Az állatnak újra hozzá kell szoknia ahhoz, hogy ellenségek is lehetnek körülötte,

hogy az ember nem barátságos, valamint táplálékot kell szereznie és harcolnia is kell. Az úgynevezett röpdék, vagyis zárt röptető helyek éppen ezt a célt szolgálják.

A madárkórházban ápoltak is egyenlő eséllyel foglalhatnak más gólyákkal fészket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

– ismertette honlapján a szervezet. – Az első fészkelők a közelben próbálnak fészket foglalni, és ennek során a vad gólyákkal kell vetélkedniük; ők, és a még nem ivarérett fiatalok a Madárpark körül maradnak még egy-két hétig, akik etetéséről is gondoskodunk.

Ahogy a szakemberek rámutattak: az elengedés, a visszaszoktatás és visszatérés tehát bonyolult kérdéskör, tehát érdemes óvatosan eljárni.

Hangsúlyozták: számukra is ez az egyik legfontosabb pillanat, ami többek között megadja a munkájuk értelmét.