Ezerötszáz éves viking temetőt mostak ki a viharok Skóciánál

viking temető
Az önkéntesek és a régészek homokzsákokkal próbálják elkeríteni a nyughelyeket, hogy csökkentsék a károkat
Vágólapra másolva!
A Skócia partjaitól északra fekvő Orkney-szigeteken az elmúlt időszakban erős viharok tomboltak, amelyek ősi, emberi maradványokat fedtek fel a kutatók előtt. A viharok elvonultával pikt és viking nyughelyek kerültek elő, amelyek ezerötszáz évesek lehetnek. Az önkéntesek jelenleg is homokzsákokkal igyekeznek megvédeni a ritka kincseket.
Vágólapra másolva!

A temetőt majdnem ezer éven át használták

A kutatók szerint a temető eredete a hatodik század közepére vezethető vissza, amikor az Orkney-szigeteken a Skócia jelentős részét benépesítő piktek éltek . Később, a kilencedik és a tizenötödik század között azonban más népcsoportok is temetkeztek ide: többek között a normannok és a vikingek, de a környéken még évszázadokkal később is alakítottak ki újabb sírokat. A temetőt majdnem ezer éven át használták.

Az önkéntesek és a régészek homokzsákokkal próbálják elkeríteni a nyughelyeket, hogy csökkentsék a károkat Forrás: ORCA Archaeology

– mutatott rá Peter Higgins, az Orkney Régészeti Kutatóközpont (ORCA) munkatársa a LiveScience online tudományos portálnak. – A homokkőből épült sziklák azonban igen könnyen erodálódnak, ami miatt a temető egy komolyabb vihar után könnyen megsemmisülhet.

A szakemberek 50 évvel ezelőtt már körülbelül 250 csontvázat szállítottak el a sérülékeny területről,

azt azonban akkor nem tudták meghatározni, hogy a temető mekkora kiterjedésű lehet. Úgy gondolják, hogy még mindig találhatnak további pikt és viking maradványokat.

Az értékes terület igencsak kiszolgáltatott a viharoknak

Az Orkney-szigeteket évezredek óta lakják, és Európában ami az egyik legjobban megőrzött régészeti lelőhelynek számít: ide tartozik az ősi Skara Brae falu és az őskori megalitikus képződmény, a Brodgar-gyűrű is.

A Newark-öbölben felfedezett temetőt az 1960-1970-es években kezdték el feltárni, ám Don Brothwell, a híres brit régész módszerei még igencsak különböztek a modern régészeti technikáktól.

A viharok elvonultával pikt és viking nyughelyek kerültek elő Forrás: ORCA Archaeology

– mutatott rá a szakember, hozzátéve, hogy a temető állapota gyorsan romlik. – A már felszínre került csontvázakat agyaggal vontuk be vagy elszállítottuk a helyszínről, ám előtte gondosan feljegyeztük a korábbi helyüket.

Higgins és kollégái most szeretnék megőrizni és alaposabban megvizsgálni a csontokat, majd egy minden eddiginél átfogóbb feltárást végezni a területen.

Gyorsan kell cselekedniük, ugyanis a temető területe igencsak kiszolgáltatott a viharoknak és az árvizeknek, amelyek tovább rombolhatják a homokkő sziklákat.

A maradványokkal kapcsolatos tudományos munka részét képezi az ősi csontok genetikai anyagának vizsgálata, de választ adhat a piktek és a vikingek különös kapcsolatára is.