Orvvadászok lőtték ki a ritka fehér zsiráfot és borját

fehér zsiráf
A pigmenthiány az oka a zsiráfok fehér színének
Vágólapra másolva!
Természetvédelmi őrök bukkantak a napokban a Szomáliával szomszédos Garissa megye egyik rezervátumában Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényének és borjának tetemére. A néhány hónappal ezelőtt eltűnt állatokkal minden jel szerint orvvadászok végeztek, amivel felbecsülhetetlen kárt okoztak.
Vágólapra másolva!

Elpusztult Kenya egyetlen fehér nőstény zsiráfja és a mindössze hét hónapos borja. Mindkét állat az Ishaqbini Hirola Közösségi Rezervátumban éltek.

A ritka, hófehér nőstényt mindössze három éve, 2017-ben fedezték fel a kutatók,

akik megállapították, hogy az állat nem albínó; a szőre színét egy ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, ami gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek. A szakértők azt tervezték, hogy a példány genetikáját vizsgálva jobban feltérképezik az egyedi szín okait. Ám erre már nem lesz lehetőségük.

A nőstény és borja egy korábbi fényképen Forrás: Hirola Conservation Program

– mondta Mohammed Ahmednoor, a rezervátum igazgatója a LiveScience tudományos online portálnak. – Óriási felelősség hárul ránk, hiszen talán még jobban kellett volna vigyáznunk ezekre az egyedülálló vadakra.

A különleges nősténynek tavaly augusztusban született a szintén fehér, hím borja. Ezzel háromra nőtt az ismert kenyai fehér zsiráfok száma.

A pigmenthiány az oka a zsiráfok fehér színének Forrás: Hirola Conservation Program

Most az orvvadászok pusztítása miatt már csak egyetlen fehér zsiráf maradt, egy bika.

Talán ez az állat lehet a világ utolsó ismert, fehér zsiráfja. Egy másik példányukat ugyanis még 2016 januárjában látták utoljára Tanzánia egyik nemzeti parkjában.

A fegyveres orvvadászokat egyelőre nem sikerült beazonosítani és az indítékuk is ismeretlen. Az esetet a kenyai vadvédelmi szolgálat vizsgálja.