Fellebbent a lepel a maja civilizáció legnagyobb útjának rejtélyéről

maja fehér út
Az út létrehozása a maja királynő hódításait segítette
Vágólapra másolva!
A Miami és a Kalifornia Egyetem kutatói a lézer alapú távérzékelés (LIDAR) segítségével vizsgálták a Cobát Yaxunával összekötő, kőből rakott utat. A régészek úgy gondolják, hogy a könyörtelenségéről ismert K'awiil Ajaw, az egyik legnagyobb maja város királynője azért alakította ki a civilizáció legnagyobb és legbonyolultabb úthálózatát, hogy növelje hatalmát és könnyebben meg tudja szállni a gyengébb államokat.
Vágólapra másolva!

Maga a királynő rendelte el az út építését

A szakembereket régóta foglalkoztatta a mintegy száz kilométeres, úgynevezett „fehér út" eredete. Mert bár a maják több, ehhez hasonló utat építettek, de a Cobá és Yaxuná közötti szakasz mind közül a leghosszabb, ráadásul megépítése rengeteg időt és erőforrást követelt meg. A Miami és a Kalifornia Egyetem kuatói a kőből rakott utat ezért most egy korábban még nem alkalmazott módszerrel, a LIDAR technológiával vizsgálták meg.

Az út létrehozása a maja királynő hódításait segítette Forrás: Miami University

– mondta a Travis Stanton, a Kalifornia Egyetem régésze, a Journal of Archaeological Science: Reports tudományos folyóiratban publikált tanulmány egyik vezető szerzője.

A történelmi bizonyítékok szerint az út építését talán maga a maja királynő rendelhette el időszámításunk előtt 680 körül, hogy ezen át hódíthassa meg és vehesse át az irányítást a nyugatra fekvő Yaxuná városa fölött. K'awiil Ajaw 640 körül ülhetett Cobá trónjára, és uralkodása alatt rengeteg területet foglalt el.

Az uralkodó korlátlan hatalommal rendelkezett

A „fehér utat" mészkőből készített vakolattal burkolták, amiről a nevét is kaphatta. A könyörtelen királynő a hódításai kiterjesztésének eszközét látta benne. K'awiil Ajaw ezért megépíttette a maja civilizáció legnagyobb és legbonyolultabb úthálózatát, miközben folyamatosan arra törekedett, hogy növelje hatalmát.

A régészek a LIDAR technológia segítségével tudtak bepillantani a növényzet mögé Forrás: University of Miami

– magyarázta Traci Ardren, a Miami Egyetem régésze. – Képzeljünk el egy nagyon hagyományos, klasszikus maja várost, amely szinte korlátlan hatalommal rendelkezik és ezt kész minden áron megvédeni.

K’awiil Ajaw rengeteg területet elfoglalt Forrás: University of Miami

A kutatók a LIDAR technológia segítségével most be tudtak pillantani a vastag, sűrű növényzet mögé, amire korábban nem volt lehetőségük. Azt látták, hogy

az ősi út nem teljesen egyenes, és úgy alakították ki, hogy összekösse a már létező településeket.

Ebből arra következtettek, hogy az út nem csak a hódítást, hanem az ellenőrzéseket is szolgálta. A régészek az elemzés során végül nyolcezer, a fák által takart struktúrát találtak. Most azt is vizsgálják, hogyan változhatott meg a maják élete az út megépítése után.