Rendkívül veszélyes vírus kezdett terjedni Nigériában

A Lassa-vírus illusztrációja
Vágólapra másolva!
Minden idők legnagyobb Lassa-járványa van kibontakozóban az afrikai országban.
Vágólapra másolva!

A Lassa-láz egy nagyon súlyos, vérzéses lázat okozó vírusfertőzés, lefolyása leginkább az Eboláéhoz és a Marburg-lázéhoz hasonlítható. A Nigériai Járványügyi Központ szerint öt hete pusztít és az ország területének fele már érintett.

A Lassa-láz kórokozója az ottani higiéniai helyzet miatt könnyen terjed: a patkányok ürüléke és vizelete vírusrészecskéket tartalmaz, az ezzel szennyeződő élelmiszerek vagy tárgyak révén pedig a vírus könnyen bejut az emberi szervezetbe. Ez után főként testfolyadékkal vagy a fertőzött szervek érintésével lehet átadni a vírust. Ebből következik, hogy az egészségügyi dolgozók különösen ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Az év eleje óta Nigériában 774-en lettek betegek, a halottak száma pedig elérte a 132 főt.

A vírus halálozási rátája 15-20 százalék körül mozog.

A Lassa-vírus illusztrációja Forrás: Science Photo Library/ROGER HARRIS/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Roger Harris/Science Photo Libra

Minden idők legnagyobb Lassa-járványa van kibontakozóban

Az elmúlt öt évben négy Lassa-járvány tombolt az országban, mindegyik az év első negyedében ütötte fel a fejét. 2015-ben 64-en kapták el a vírust, 2019-ben a fertőzöttek száma elérte a 810 főt, és 167-en vesztették életüket. A trendek ismeretében a kutatók azt prognosztizálják, a 2020-as járvány sokkal pusztítóbb lesz a tavalyinál.

Forrás: QZ Africa