Az okostelefonunk hétszer szennyezőbb, mint a mellékhelyiség

okostelefon
Egyre többen élik a magánéletüket is a virtuális térben
Vágólapra másolva!
Az okostelefonunkat magunkkal visszük a fürdőszobába, használjuk a konyhában, gyakran érinti az arcunkat, az íróasztalunkat és kezünket is. Ezek után talán nem is meglepő az Arizona Egyetem kutatóinak kijelentése, miszerint a baktériumok kitűnő táptalaja. Ahogy mondják, az okostelefonok tisztítása a koronavírus terjedésével egy időben most különösen kritikus fontosságú lehet.
Vágólapra másolva!

A kórokozók valódi melegágyává vált

Az Arizonai Egyetem szakértői által végzett tanulmány megállapította, hogy egy tipikus munkavállalói íróasztalon – amely általában az okostelefonunk otthona is körülbelül heti negyven órában – százszor több baktériumot találhatunk négyzetcentiméterenként, mint egy irodai mellékhelyiségben a toalett ülésén. A vizsgálat szerint minden hatodik mobilon székletanyag is megbújik.

Most érdemes igazán időt és energiát szánni a mobiltelefonok megtisztítására Forrás: Photononstop/Philippe Turpin

– mutatott rá Dr. Charles Gerba, az egyetem mikrobiológiai professzora. – Olyan, komoly kórokozókat is találtunk rajtuk, mint például a Streptococcus, az MRSA vagy az E. coli, amelyek közül néhány számos antibiotikumra rezisztens hatást is mutat.

Hozzátette: mindennapjaink során számos felülettel érintkezünk az ATM-automatáktól az önkiszolgáló pénztárgépekig; tehát mindig a kezünkkel, pontosabban az ujjainkkal vesszük fel ezeket a baktériumokat, amik aztán felkerülnek a mobiltelefonunkra, ahonnan az orrunk, a szájunk vagy a szemünk közelébe.

Tizenkettő percenként ellenőrizzük

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) becslése szerint az összes fertőzés 80 százalékát a kezeink terjesztik, tehát az okostelefonok kitűnő hordozók.

– magyarázta Gerba. – Hiába mossuk meg később a kezünket, a baktériumok továbbra is a mobilunkon maradnak.

A legfrissebb statisztikák alapján manapság átlagosan 12 percenként ellenőrizzük a telefonjainkat és naponta körülbelül 80-szor fogjuk a kezünkbe. Érdemes tehát minél gyakrabban megtisztítani azt.

A telefon típusától függően más és más módon tudjuk biztonságosan megtenni ezt.

1. Mikroszálas kendő
2. Izopropilalkoholos kendő
3. Víz
4. Pamutrongy
5. Tisztító kesztyű

Néhány gyártó részletes listát kínál a telefon tisztításához, de olyanok is akadnak, akik áment mondtak arra, szükség esetén háztartási szappant használjunk. A kutatók fontos tanácsa, hogy tisztítás közben mindig viseljünk kesztyűt és előtte-utána mossunk kezet.