El tud képzelni akváriumban egy masszív, másfél méteres halat?

ezüst csontnyelvű hal
Az ezüst csontnyelvű hal hatalmasra megnőhet
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban új lakók érkeztek a Pécsi Állatkert Akvárium-Terráriumába, köztük egy gyönyörű és hatalmas ezüst csontnyelvű hal, valamint három pettyes folyami rája. Utóbbi igazi ritkaságnak számít az állatkertekben. A pécsi intézmény hatvan éves történelme során például most láthatjuk először és az országban sem tűnik fel túl sok helyen.
Vágólapra másolva!

Még soha nem láthatta a nagyközönség

Természetes élőhelyükről, Brazília legnagyobb folyóiból érkeztek a pettyes folyami ráják a baranyai megyeszékhelyre. A ragadozó halak (egy hím és két nőstény) átmérője jelenleg körülbelül 30 centiméter, de a kifejlett állatok testének átmérője elérheti a 40 centimétert, teljes testhossza a 110 centimétert, súlyuk pedig akár 20 kilogramm is lehet.

A Potamotrygon leopoldi igazi ritkaságnak számít Forrás: Youtube

– tájékoztatott a Pécsi Állatkert. – Érdekesség, hogy bár állatkertünk hatvan éves történelme során tengeri és másik fajba tartozó édesvízi rájákat (Potamotrygon motoro) egyaránt láthatott már nálunk a nagyközönség, a latin nevén Potamotrygon leopoldi nevű rájafaj azonban most először látható.

A pécsi folyami rája rokonaihoz hasonlóan farkán mérgező tüskét visel Forrás: Wikimedia Commons

Az alapszíne fekete, melyen fehér pöttyök és foltok találhatóak, melyek mintázata minden példánynál egyedi; rokonaihoz hasonlóan farkán mérgező tüskét visel. A legtöbb rájafajhoz hasonlóan előszeretettel ássa be magát az aljzatba napközben, és többnyire csak éjszaka indul vadászni, akváriumi körülmények között azonban nappal is aktív lehet.

Nem csupán kopoltyúval lélegeznek

Az ezüst csontnyelvű hal, más néven arowana (Osteoglossum bicirrhosum) a természetben Dél-Amerika lakója, az Amazonasban és más, nagyobb folyókban őshonos. Hatalmasra növekszik: a kifejlett példányok testhossza elérheti a 150 centimétert is.

Az ezüst csontnyelvű hal hatalmasra megnőhet Forrás: Wikimedia Commons

– mutatott rá az állatkert. – Vigyázat, nagyon jó ugrók!

A csontnyelvű halak nagyon különlegesnek számítanak: nem csupán kopoltyúval lélegeznek, hanem képesek felszíni levegőt is belélegezni. Természetes élőhelyén, az Amazonas egyes területein nagyon brutálisan szedik össze a kis arowanakat: amikor a halászok meglátnak egy hímet, amely éppen kishalakat tart a szájában, egyszerűen levágják a fejét, hogy ne tudja lenyelni az ivadékokat, majd a kishalakat begyűjtik hálóval.

A atcsíkos ajakoshal visszatérő faj képviselőjeként érkezett a Pécsi Állatkertbe Forrás: Francois Libert/Francois Libert

A tűzhalas akváriumba az elmúlt hetek során többször is új korallok érkeztek, ahová a szintén újonnan megismerhető csőféreggel egy időben néhány fiatal, már az állatkertben született talajlakó medúza (Cassiopea andromeda) is beköltözött. Mellettük egy hatcsíkos ajakoshal (Pseudocheilinus hexataenia), egy ál-királygamma (Pseudochromis paccagnellae) és a Csendes-Óceánban őshonos Banggai kardinálishal (Pterapogon kauderni) is gyarapítja a jövőben az Akvárium-Terrárium legújabb lakóinak sorát.