Extrém kötélugrást hajt végre az újszülött lajhár a köldökzsinórral

lajhár
A kölyök és a nőstény is jól vannak
Vágólapra másolva!
Hihetetlennek tűnő pillanatot sikerült rögzítenie Steven Vela Costa Rica-i idegenvezetőnek, aki videón mutatja meg, hogyan használja az újszülött lajhár a köldökzsinórt egyfajta természetes „bungee jumping" kábelként.
Vágólapra másolva!

A lajhárok ma élő fajai jellegzetes fán lakó állatok, amelyek annyira szélsőségesen alkalmazkodtak ehhez az életmódhoz, hogy a földön szinte alig tudnak mozogni. Ebből kifolyólag a lajhárkölykök is a fákon születnek, gyakran igen veszélyes körülmények között. Azért, hogy a még kissé sikamlós újszülött nehogy leessen a fáról, az állatok köldökzsinórja rugalmas kötélugró kábelként működik. Steven Vela Costa Rica-i idegenvezető és csoportja épp a barna torkú lajhárokat (Bradypus variegatus) figyelték, amikor tanúi lehettek ennek a hihetetlen eseménynek, amit videofelvételen is rögzítettek.

– jegyezte meg Vela közösségi oldalán, hozzátéve, hogy olyan élményt szereztek, amit nem lát minden nap az ember. – A kölyöknek látszólag semmi baja nem esett; a zuhanás után az anyja minden feszültségtől mentesen felhúzta és elkezdte szép lassan megtisztítani.

Szakértők szerint nagyon ritka, ha valaki végig tudja nézni egy lajhár születését, ezek az állatok ugyanis általában ilyenkor elrejtőznek.

A háromujjú lajhárokat ráadásul sokkal nehezebb a vadonban megfigyelni, mint rokonaikat, a kétujjú lajhárokat, ugyanis még náluk is nagyobb rejtőzködők.

A kölyök és a nőstény is jól vannak Forrás: Manuel Oppel del Rio

Rebecca Cliffe, a Costa Rica-i székhelyű Sloth Conservation Foundation ügyvezető igazgatója szerint azonban az ilyen események igen ritkák. Saját kutatása alapján elmondta, hogy bár a kölyök az extrém kötélugrás után rendben volt, de valószínűleg ez „csak az utolsó lehetőségét" jelentette és nem mondható általánosnak.